Patiënten dienen klacht in tegen ziekenhuis: temperaturen tot 36 graden in kamers

Nog niet alle kamers in het OLV-ziekenhuis van Asse zijn al gerenoveerd. Foto: mvl

Asse -

Familieleden van patiënten op de geriatrieafdeling in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Asse hebben een klacht ingediend omdat de temperatuur op de kamers dezer dagen ondraaglijk is. Die loopt soms op tot 36 graden. De verpleegkundigen zorgen wel voor extra verfrissing.

Het is de laatste dagen puffen en zweten voor iedereen, maar de patiënten van de achterste gang op de afdeling geriatrie in het OLV-ziekenhuis van Asse zien nog iets meer af. Omdat die achterste gang op de bovenste verdieping ligt, pal onder het dak en langs de zonnekant van het gebouw, loopt de temperatuur in de gangen en de kamers er richting dertig graden en meer.

Voor de patiënten is dat verre van een ideale situatie. Enkele familieleden van patiënten hebben een klacht ingediend bij de ombudsdienst van het ziekenhuis. “Mijn 90-jarige moeder ligt sinds vorige week op de afdeling geriatrie”, vertelt Dora Rampelberg. “Toen ik bij haar op bezoek ging, bedroeg de kamertemperatuur 33 graden. Op een andere kamer was dat nog drie graden meer.”

“Er staan wel enkele ventilatoren, maar die brengen amper verkoeling. Ik vraag me ook of de patiënten wel genoeg water te drinken krijgen, want hiervoor zijn ze volledig afhankelijk van het verplegend personeel.”

Tientallen ventilatoren

Hoofdverpleegkundige Pieter Bauwens hoopt dat de temperatuur de komende dagen daalt, maar intussen nemen ze op de afdeling geriatrie extra maatregelen tegen de hitte. “De eerste gang van de afdeling is duidelijk frisser dan de tweede, die zich aan de zonnekant van het gebouw bevindt”, zegt Bauwens. “Daarom hebben we tientallen ventilatoren laten plaatsen in de gang én op alle kamers.”

“We houden overdag ook de zonnewering voor de vensters, en verpleegkundigen doen extra rondes om water uit te delen. We hebben zelfs ijsjes en coldpacks voor wie nog meer verfrissing wil. De voorbije dagen waren niet alle bedden bezet, waardoor we patiënten in koelere kamers konden leggen”, besluit de hoofdverpleegkundige.

Dak afkoelen

De directie van het ziekenhuis besliste eerder al om werk te maken van meer comfort op de kamers. “We zijn al begonnen met de renovatie van de verblijfskamers, uiteraard met airco”, zegt Chris Van Raemdonck. “Op dit moment zijn nog niet alle kamers gerenoveerd. Onder meer die op de afdeling geriatrie zijn nog niet aangepakt. Omdat die afdeling vlak onder het dak ligt, loopt de temperatuur er op. We keurden al het gebruik van coldpacks en waterverstuivers goed. We onderzochten ook of we het dak konden afkoelen met water, maar door het sproeiverbod is dat onmogelijk. Het is hopen op regen, zodat de temperaturen een duik nemen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees