VIDEO. Voorstelling boek 'Adriaan Martens en Henry van de Velde - Geneeskunst aan de Leie’ in mudel

Donderdagavond 9 augustus wordt in mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, het boek ‘Adriaan Martens en Henry van de Velde – Geneeskunst aan de Leie’ aan het publiek voorgesteld. In 2018 is het immers vijftig jaar geleden dat de beroemde of zelfs beruchte dokter Adriaan Martens overleed. Hij liet Deinze twee unieke gebouwen na.

Het boek

Het boek vertelt het verhaal van de Deinse dokter en kunstverzamelaar Adriaan Martens (1885-1968), zijn relatie met de internationaal vermaarde architect Henry van de Velde en de twee gebouwen die van de Velde voor Martens ontwierp: de Polikliniek voor Inwendige Ziekten (1934) en Villa Landing (1935). Het boek is het resultaat van het bijna drie jaar durende (bouw)historisch onderzoek van architect Benoît Vandeputte naar de twee gebouwen in Astene, die Henry van de Velde voor de gekende dokter Adriaan Martens in de jaren 1930 ontwierp.

Henry van de Velde

Naast de Gentse universiteitsbibliotheek werkte architect Henry van de Velde in de jaren 1930 aan nog een ander belangrijk Oost-Vlaams ensemble: de Polikliniek voor Inwendige Ziekten en Villa Landing voor Dr. Adriaan Martens in Astene. Als pionier specialist in inwendige ziekten en dieetleer was dokter Adriaan Martens destijds een bekend figuur in de medische en politieke wereld.  Met hun plastische volumes, de grote afgeronde hoeken, typische baksteenoppervlaktes en goed uitgedachte integratie in het omgevende Leielandschap zijn zowel de kliniek als de villa typische exponenten van Henry van de Velde's tweede Belgische periode (1926-1948).

Voorstelling

Donderdagavond wordt het onderwerp van het boek uitvoerig toegelicht door onder andere professor Luc Verpoest die een inleiding zal geven over de zogenaamde Tweede Belgische Periode van Henry van de Velde, de periode waar ook de gebouwen van Astene in te situeren zijn.

‘Adriaan Martens en Henry van de Velde – Geneeskunst aan de Leie wordt uitgegeven door Stichting Kunstboek, telt 112 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd. Het boek wordt ter plaatse verkocht tegen €25 in plaats van de reguliere publieksprijs van €26,95. Na de officiële voorstelling is het boek te koop bij onder meer Standaard Boekhandel, Fnac of rechtstreeks bij de auteur.

De voorstelling vindt plaats op donderdagavond 9 augustus 2018 om 19.30 u in het Museum van Deinze en de Leiestreek en is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.  Achteraf wordt u een glas aangeboden door mudel.

Henry van de Velde from Pry on Vimeo.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio