Mode

Levi’s ontketent revolutie in de jeanswereld

Levi’s ontketent revolutie in de jeanswereld

Foto: Shutterstock

Aan het maken van een jeans komen ettelijke liters water en ook heel wat chemische stoffen te pas, maar dat zou binnenkort wel eens verleden tijd kunnen zijn. Levi's heeft namelijk een lasertechniek ontwikkeld die de broek kan bewerken zonder dat al die vervuiling en risico's er bij komen kijken.

Levi's heeft zijn F.L.X.-technologie voorgesteld die klanten in staat moet stellen om de broeken die ze kopen zelf te bewerken en te personaliseren. Nu worden de jeansbroeken van heel wat merken nog opgestuurd naar de andere kant van de wereld om er gezandstraald te worden. Zo krijgen ze een gedragen look of gaten mee.

Bij dat proces komen heel wat chemische stoffen kijken en als het in slechte omstandigheden gebeurt dan kunnen de arbeiders een dodelijke stoflong oplopen. Om nog maar te zwijgen van de hoeveelheid water die gebruikt wordt: zo'n 10.000 per broek.

In 2019 in Europa

De machine waarmee die nieuwe technologie wordt toegepast, staat na twee jaar onderzoek momenteel voor het eerst opgesteld in Los Angeles. In de lente van 2019 wordt het uitgerold in de rest van de VS, Europa en Azië.

Vandaag heeft Levi's 2.000 modellen ter beschikking en produceert het jaarlijks honderdduizenden exemplaren, het is dan ook de bedoeling dat een deel van hun productie op termijn via de lasertechnologie gemaakt zal kunnen worden. 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees