Teuns bijt voor de tweede dag op een rij de tanden stuk op Kwiatkowski in Polen

Teuns bijt voor de tweede dag op een rij de tanden stuk op Kwiatkowski in Polen

Michal Kwiatkowski (Sky) heeft woensdag de vijfde etappe in de Ronde van Polen (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 152 kilometer tussen Wieliczka en Bielsko-Biala was Kwiatkowski op de hellende aankomststrook sneller dan Dylan Teuns (BMC) en de Italiaan Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo). Jan Bakelants (AG2R) werd tiende. Dinsdag werden Kwiatkowski en Teuns ook al één en twee in Szczyrk. De Pool verstevigt zijn leidersplaats in de ronde van zijn land.

De beginfase kende heel wat animo met tal van aanvalspogingen in Wieliczka. Uiteindelijk zou het 20 kilometer duren vooraleer de vroege vlucht de zegen kreeg van het peloton. Zhandos Bizhigitov (Astana), Mickaël Delage (Groupama-FDJ), Mathias Le Turnier (Cofidis), Jan Tratnik (CCC), Alexander Porsev (Gazprom), Kamil Zielinski (Poolse selectie) en onze landgenoot Jenthe Biermans (Katusha). De zeven kregen nooit meer dan 2:40 bonus van het peloton waar Team Sky, voor leider Kwiatkowski, het commando nam. De wedstrijd kabbelde voort, pas toen Mitchelton-Scott, voor Simon Yates, op 40 km van het eind op het voorplan trad, ging de snelheid de hoogte in en zakte de voorgift onder de minuut.

Vooraan ging het intussen te snel voor Biermans en Porsev op de laatste hindernis van de dag en wat later zouden ook Delage en Bizhigitov de rol vooraan moeten lossen. Met drie gingen ze de lokale rondes in, met een bonus van amper 25 seconden en finaal zouden ze op het eind van de eerste lokale ronde gegrepen worden door het peloton.

Er zou gesprint worden om de zege op de hellende finish en daarin toonde Kwiatkowski zich voor de tweede dag op rij de snelste, voor Teuns. De Duitse sprinter Ackermann, al goed voor twee zeges in deze Ronde van Polen, behaalde een knappe vierde plaats.

Kwiatkowski telt nu 12 seconden voorsprong op Teuns en 20 tellen op George Bennett. Donderdag wacht de renners in Polen een korte, maar zware bergetappe. De rit van 129 kilometer tussen Zakopane en Bukowina Tatrzanska ligt bezaaid met heuvelachtig terrein. De aankomst is bergop. De Ronde van Polen eindigt vrijdag.

Dylan Teuns treurt om "gemiste kans"

Dylan Teuns moest in de Ronde van Polen voor de tweede dag op rij vrede nemen met een tweede stek. "Dit is een gemiste kans", klonk het bij de Limburger.

"Dit was zeker niet de moeilijkste van de vier etappes door de bergen, maar uiteindelijk ging het wel nog hard op het einde. De laatste 50 kilometer ging het snel onder impuls van Mitchelton-SCOTT. Dus het ging er nerveus aan toe, mede ook omdat het een 'tricky' finish was, waar je tijd kon verliezen omdat er breuken konden ontstaan in de sprint. Het was zaak om goed vooraan te zitten in het slot en je goed te positioneren. Ik zat goed geplaatst in die laatste 3, 4 kilometer en toen de sprint begon, reed ik mijn eigen koers. Tot op 300 meter toen ik bijna het wiel voor mij raakte en even moest inhouden. Ik verloor wat snelheid, moest van richting veranderen en dat kost me misschien wel de zege. Dit is wel een gemiste kans. Al bij al moet ik uiteindelijk wel tevreden zijn. Ik verlies geen tijd in het klassement, wat hier toch mijn grote doel is."

Teuns staat nu op 12 seconden van leider Kwiatkowski. "Er komen nog twee belangrijke en lastige ritten aan en ik sta tweede. Ik ben hier de titelverdediger en dus ga ik alles in het werk stellen om vrijdag ook op dat podium te eindigen." .
 

Rituitslag

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY)

2. Dylan Teuns (Bel/BMC) op 0:00

3. Enrico Battaglin (Ita/TLJ) 0:00

4. Pascal Ackermann (Dui/BOH) 0:00

5. Enrico Gasparotto (Ita/TBM) 0:00

6. Simon Yates (GBr/MTS) 0:00

7. Simone Consonni (Ita/UAD) 0:00

8. Giacomo Nizzolo (Ita/TFS) 0:00

9. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD) 0:00

10. Jan Bakelants (Bel/ALM) 0:00 .

Klassement

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY)

2. Dylan Teuns (Bel/BMC) op 0:12

3. George Bennett (NZe/TLJ) 0:20

4. Sergey Chernetsky (Rus/AST) 0:24

5. Enrico Gasparotto (Ita/TBM) 0:27

6. Thibaut Pinot (Fra/GFC) 0:27

7. Sergio Henao (Col/SKY) 0:30

8. Dries Devenyns (Bel/QST) 0:33

9. Simon Yates (GBr/MTS) 0:35

10. Gianluca Brambilla (Ita/TFS) 0:38

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.