Sacoor gelooft in iets moois met Tornados, Bashir Abdi past voor 5.000m

Sacoor gelooft in iets moois met Tornados, Bashir Abdi past voor 5.000m

Foto: EPA-EFE

Jonathan Sacoor gelooft in “iets mooi” met de Belgian Tornados. “We hebben een sterk team en hebben veel vertrouwen.” Bashir Abdi zal zaterdag niet deelnemen aan de 5.000m op het EK atletiek in Berlijn. Abdi is te vermoeid nadat hij België dinsdag een zilveren medaille schonk op de 10.000m.

De 18-jarige Jonathan Sacoor komt op het EK atletiek niet op de individuele 400m in actie, ook al voldeed hij aan de EK-limiet. Medio juli werd hij met 45.03 wereldkampioen bij de junioren. In Berlijn treedt hij vrijdag wel aan met de Belgian Tornados.

Op het WK U20 liep Sacoor vijf wedstrijden in evenveel dagen, hij heeft dus al een zwaar seizoen achter de rug. “Ik voel me nu stukken beter dan na Finland. Meteen na Tampere heb ik anderhalve week gerust. Daarna hebben we weer de draad opgepikt met een stage in het zuiden van Frankrijk.”

“Ik begin nu wel te beseffen wat ik in Finland gepresteerd heb”, aldus Sacoor. “Het was ineens een grote sprong en nadien gingen veel deuren open. Zo werd ik aangesproken door coaches van verschillende Amerikaanse universiteiten. Maar het is nu niet het moment om belangrijke beslissingen te nemen. Nu wil ik focussen op dit EK met de 4x400m-ploeg.”

“Kevin, Jonathan en Dylan zijn in vorm, zoals we al hebben kunnen zien. We hebben een sterk team en hebben veel vertrouwen. De Borlées kunnen altijd iets meer in de aflossing. We kunnen zeker iets mooi tonen.” .

Bashir Abdi laat startplek 5.000m aan Robin Hendrix

“Ik zal zien hoe mijn lichaam reageert op deze inspanning, het was toch erg warm”, verklaarde de atleet van Racing Club Gent vlak na zijn knalprestatie.

Abdi wordt vervangen door reserve Robin Hendrix, die eveneens voldeed aan de EK-limiet op de 5.000m. Hendrix mag zich zo opmaken voor zijn eerste grote kampioenschap bij de senioren.

Sacoor gelooft in iets moois met Tornados, Bashir Abdi past voor 5.000m
Robin Hendrix. Foto: BELGA

Belgian Cheetahs beogen finaleticket

Net als de Belgian Tornados komen de Belgian Cheetahs vrijdag in actie in de reeksen van de 4x400m op het EK atletiek. De vrouwen hebben een duidelijk doel in Berlijn: een ticket voor de finale. Dat verklaarde coach Carole Kaboud Mebam woensdag.

“Als we de finale bereiken, dan zijn we zeker van onze plaats op de World Relays van volgend jaar op de Bahama’s, ons volgende doel”, verklaarde Mebam. “We zijn ons nog volop aan het bewijzen en staan nog lang niet zo ver als de Belgian Tornados, die ons voorbeeld zijn. Jacques Borlée helpt ons ook soms als raadgever.”

“Het was niet eenvoudig om dit project op te starten, want er zijn weinig Belgische vrouwen die in België een 400m in de 51 seconden lopen. Zo staat het Belgisch record van Kim Gevaert (51.45 in 2005) er nog.”

Het tijdschema in Berlijn is niet ideaal, met op vrijdag (reeksen) en zaterdag (finale) ook Cheetahs die (mogelijk) individueel in actie komen. “Met de meisjes hebben we al samen gezeten om de verschillende scenario’s te bekijken. Het is niet eenvoudig, het wordt afwachten of Hanne Claes bijvoorbeeld de finale van de 400m horden bereikt. We beschikken slechts over vijf echte 400m-loopsters (Cynthia Bolingo, Camille Laus, Hanne Claes, Margo Van Puyvelde en Justien Grillet).” .

Corrigeer