Celebs

Volgers springen in de bres tegen bodyshaming

“Lelijk mager, sorry”: zorgeloze bikinifoto van Lize Feryn start belangrijke discussie

“Lelijk mager, sorry”: zorgeloze bikinifoto van Lize Feryn start belangrijke discussie

Foto: Instagram/Lize Feryn

Een zorgeloze bikinifoto van actrice en model Lize Feryn doet heel wat stof opwaaien op sociale media. Het beeld van de magere 25-jarige krijgt naast complimenten, immers ook heel wat kritiek te slikken. “Je bent lelijk mager, sorry”, schreef één volger, maar die werd meteen de mond gesnoerd, waarna de post een debat over foto’s van magere lichamen op gang bracht.

Hoewel sommige mensen het model toejuichen voor haar atletisch en slank lichaam, was er één iemand die de afkeer niet onder stoelen of banken stak. “Lelijk mager, sorry”, postte die persoon onder de foto, niet beseffend welk debat dat op gang zou trekken.

Gezond en verstandig!?

Sommigen mensen waren het niet eens met de toon van de opmerking, maar vroegen zich toch af of haar magere en gespierde lichaam het goede voorbeeld was voor haar 33.000 volgers. Genuanceerd waarschuwde iemand Feryns volgers, die haar voorbeeld al wilde volgen: “zolang het maar gezond en verstandig blijft”.

Eén man illustreerde die stelling met een emotioneel en pijnlijk voorbeeld: “Ik vind het heel erg spijtig dat er op Instagram een cultuur heerst van zo’n slank lichaam te bewonderen. Alles gaat om het uiterlijk en hoe mager je wel of niet bent. Ik zeg dat niet zomaar: mijn dochter heeft anorexia. Zij is zes maanden in het ziekenhuis moeten blijven en heeft sondevoeding moeten krijgen. Het is ondertussen bewezen dat social media een rol kan hebben bij het ontwikkelen van deze ziekte… Stof tot nadenken als je een rolmodel bent?” vroeg hij zich af.

“Iedere vrouw is anders”

Lize, die al snel merkte dat haar post talloze reacties aan het verzamelen was, reageerde snel. “Het spijt me dit te moeten lezen over uw dochter. Iedere vrouw is anders. Als je gezond bent, vind ik elk lichaam mooi en zou niemand zich moeten schamen om een bikinifoto te posten. Ik hoop dat jouw dochter een manier vindt om van haar lichaam te houden zoals de natuur het haar gegeven heeft”, zei ze.

Ondertussen sprongen talloze volgers haar bij. “Te mager, te dik, te gespierd, ... Waarom zo’n kortzichtige reactie? Smaken verschillen”, reageerde iemand. Of ook: “Hou van u lichaam zoals het is!” en “Veel mensen dromen van zo’n lichaam maar hebben niet de wilskracht om het te behalen... Als je zelf maar blij bent, moet de rest maar zwijgen!”

En daar is Lize Feryn het mee eens. “Inderdaad, het moet gezond en vooral plezant blijven. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw. Zolang je maar gezond bent”, eef ze.

Nog steeds geen klachten

Een bericht gedeeld door Lize Feryn (@lizeferyn) op

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees