Vrouw (23) gaat slapen met “griepje” maar ontdekt net op tijd dat ze levensbedreigende ziekte heeft

Vrouw (23) gaat slapen met “griepje” maar ontdekt net op tijd dat ze levensbedreigende ziekte heeft

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Lily O’Connell was nog maar net 23 geworden, toen één “griepje” haar hele leven op zijn kop zette. De jonge vrouw was in de veronderstelling dat rust haar ziek zijn wel kon oplossen, maar ze merkte gelukkig net op tijd dat er iets heel anders aan de hand was. “Als ik ook maar een beetje langer zou gewacht hebben, dan had ik het waarschijnlijk niet gehaald”, vertelt de twintiger in de lokale media.

Toen Lily uit het Australische Paddington op kerstdag ging slapen, had ze een zware dag achter de rug. Ze had moeten overgeven en haar hoofd raakte stilaan bedekt met uitslag. Maar zorgen maakte ze zich niet echt: ze dacht dat ze wat uitgeput was, en met een griepje rustig wat zou moeten uitslapen.

Maar toen de zaak escaleerde, besloot ze toch uit haar bed te komen. Ze haastte zich naar het St Vincent’s Hospital ziekenhuis om de hoek, waar men haar na de eerste onderzoeken verbluft aankeek. “Ik had zoveel geluk, zeiden ze. Als ik dertig minuten later was gekomen, dan was ik waarschijnlijk dood geweest”, aldus Lily in The Sydney Morning Herald.

(De tekst gaat verder onder deze foto.)

Geen vaccinatie

Het verdict was dan ook hard: Lily had meningokokken type W. Voor type C was ze - net zoals alle Australische jongeren - gevaccineerd, maar niet voor deze variant. Bij de jonge vrouw was de levensgevaarlijke bacterie al in het bloed en het zenuwstelsel terechtgekomen. Haar nieren waren het al aan het begeven en haar bloeddruk schommelde heen en weer. De dokters grepen echter meteen in en konden erger voorkomen.

Maar dat wil niet zeggen dat Lily nu genezen is, integendeel. De jonge vrouw moet om de twee dagen vijf uur lang aan de nierdialyse hangen, opdat haar lichaam goed kan functioneren. Over twee weken gaat ze echter onder het mes, want dan krijgt ze de nier van haar zus. “Ik vind het prachtig dat ze dit voor mij doet, en ik kijk er nu al naar uit”, vertelde de jonge vrouw aan AAP.

Waarschuwing

Nu wil Lily haar verhaal naar buiten brengen, zodat meer mensen de symptomen van meningokokken op tijd kunnen herkennen. Zodat anderen net zoveel geluk hebben als zij. “Als je plots koorts krijgt, hoofdpijn hebt, misselijk bent, moet overgeven, een stijve nek voelt, je gewrichten pijn doen, je uitslag krijgt, je roodpaarse puntjes op je lichaam ziet: ga dan meteen naar de spoedafdeling, niet twijfelen”, voegt dokter Kerry Chant eraan toe, die de bewustwordingscampagne mee leidt.

De Australische regering gaat nu ook de gratis vaccins voor andere vormen van meningokokken (A, B, C, W en Y) gratis aanbieden aan jongeren, aangezien er dit jaar al meer ziekte- en sterfgevallen geweest zijn in verhouding tot andere jaren.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees