Thiam maakt Britten moedeloos: “Zelfs onze golden girl heeft geen kans meer”

Thiam maakt Britten moedeloos: “Zelfs onze golden girl heeft geen kans meer”

Op het EK indoor in Praag in 2015 overvleugelde Johnson-Thompson Thiam nog. Foto: BELGA

Donderdag begint de zevenkamp, met onze Nafi Thiam als absolute ster. Ook de Britten hebben met Katarina Johnson-Thompson een enorm talent. Maar tot hun grote wanhoop zien ze niet hoe die onze Nafi ooit kan verslaan.

Thiam start om 10u21 met de horden, volg haar en de andere Belgen de hele dag hier.

BBC ging te rade bij Toni Minichiello, de coach van meerkamp-legende Jessica Ennis-Hill. Ze vroegen hem hoe Johnson-Thompson een kans kan maken om haar generatiegenote Nafi Thiam te verslaan. Drie jaar geleden stond de ‘golden girl’ van de Britse atletiek nog een pak hoger aangeschreven dan onze landgenote. Zij moest de komende jaren Team G-B internationaal succes garanderen. Het begon goed toen ze in 2015 Europees kampioen indoor werd. Ze miste op een haar na het wereldrecord, en Thiam kwam ver achter haar op de tweede plaats. Maar sinds de Spelen van Rio verspert Thiam haar steevast de weg naar het hoogste podium. Als Minichiello de concurrentes nummer per nummer ontleedt, ziet hij daar niet snel verandering in komen.

100m horden

PR Thiam: 13.34s PR Johnson-Thompson: 13.29s

Minichiello: “Thiam was vroeger een pak trager, maar die achterstand heeft ze voor een groot deel weggewerkt. Johnson-Thompson begint de zevenkamp daardoor niet langer meer met een bonus op haar.”

Hoogspringen

PR Thiam: 2.01m PR Johnson-Thompson: 1.98m

“In Rio sprongen ze allebei nog over 1.98m, maar Katarina sprong dit jaar nog maar 1.91m. Thiam kan hier al 70 punten uitlopen op haar. En onmiddellijk de eventuele achterstand na de horden ombuigen. Katarina zal 1.92 of 1.95 moeten springen om de schade te beperken en in de wedstrijd te blijven.

Kogelstoten

PR Thiam: 15.52 PR Johnson-Thompson: 13.14m

“Thiam heeft dit jaar nog haar record verbeterd, bij Johnson-Thompson gaat het al sinds 2016 achteruit. Dit onderdeel kan Katarina zeer duur te staan komen. Het verschil tussen hen kan gemakkelijk drie meter worden. Dat betekent 200 punten.”

200 meter

PR Thiam: 24.40s PR Johnson-Thompson: 22.79s

“Dit is de kans voor Johnson-Thompson om 100 tot 150 punten goed te maken. Die moet ze maximaal benutten.”

Verspringen

PR Thiam: 6.62m PR Johnson-Thompson: 6.93m

“Net als op de 200 moet Katarina hier haar kans grijpen.”

Speer

PR Thiam: 59.32m PR Johnson-Thompson: 42.01

“Hier verwacht ik een verschil van ongeveer 10 meter tussen de twee. Goed voor 200 punten.”

800m

PR Thiam: 2:15.24 PR Johnson-Thompson: 2:07.64

“Die zeven seconden kunnen Katarina meer dan 100 punten opleveren. Als het dan nog niet te laat is.”

CONCLUSIE

“Het grote probleem voor Katarina is dat haar werpnummers te zwak zijn om met Thiam te kunnen concurreren. Ze pakt punten met de horden en de 200m, maar niet voldoende om in te brengen tegen het speerwerpen, kogelstoten en hoogspringen van Thiam.”

Bijkomend probleem voor Johnson-Thompson waar Minichiello op wijst, is dat bijna al haar records al enkele jaren oud zijn, en dat ze sindsdien nog zelden in de buurt komt. Terwijl de records van Thiam allemaal heel recent zijn, en zij die scores dus nog elk jaar haalt, of verbetert. Hij laat de Britten weinig hoop op een overwinning tegen Thiam.

Lees de volledige analyse hier.

Bekijk hier het volledige programma van de Belgen vandaag.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.