Overvaller gedagvaard, maar rechter weet niet dat hij werd doodgeschoten

Overvaller gedagvaard, maar rechter weet niet dat hij werd doodgeschoten

Foto: Belga

Gent -

Liefst tien beklaagden moesten gisteren voor de rechter verschijnen in een groot drugsdossier. Ook Hasan L., de overvaller die in Oostakker werd doodgeschoten. De rechtbank was niet op de hoogte van diens overlijden.

“Is meneer Hasan L. niet aanwezig?”, vroeg de rechter gisterochtend nietsvermoedend. De advocaten keken elkaar even aan, waarop een van hen het woord nam. “L. is overleden, meneer de voorzitter. Hij was betrokken bij de dodelijke schietpartij na de overval op juwelier Moens in Oostakker (op 7 juli, nvdr.).”

De rechtbank viel uit de lucht. “Aha, daar waren we niet van op de hoogte.”

Opdracht van hogerhand

De overlijdensakte van de man bleek wel degelijk in het dossier te zitten, maar was pas aan de dikke stapel papier toegevoegd nadat de rechtbank het dossier had voorbereid.

De zaak werd gisteren uitgesteld, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De rechtbank wilde de zaak meteen behandelen, terwijl een advocaat om uitstel vroeg. Rechter De Waele antwoordde dat hij van hogerhand de opdracht had gekregen om zaken in de zomermaanden meteen te behandelen. “Er is ons verteld dat alle advocaten daarvan op de hoogte zijn gebracht”, aldus De Waele.

“Er is níét gecommuniceerd over die tijdelijke wijziging. Alweer niet”, repliceerde meester Thomas Gillis. “Vandaag zeggen dat we snel gaan behandelen omdat het augustus is, terwijl we dat in de rest van het jaar niet doen, dat kan toch niet? Een beetje rechtszekerheid mogen we toch nog verwachten van de voorzitter?”

Na kort overleg werd de zaak daarom uitgesteld.

Beklaagden vrijgelaten

Maar dat leidde tot nieuw protest. Enkele van de beklaagden zitten al sinds december in de cel. Hun advocaten protesteerden tegen het uitstel. Meester Raan Colman en Jesse Van den Broeck dienden een verzoek tot invrijheidstelling in. Hun beide cliënten werden daarop voorlopig vrijgelaten in afwachting van het proces.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees