Risicogedrag zoals roken verkleint leeftijdskloof

Binnenkort worden mannen even oud als vrouwen

Binnenkort worden mannen even oud als vrouwen

Foto: Photo News

De levensverwachting van de Belgische vrouw stijgt trager dan vroeger, zo staat in een nieuwe studie. Ze worden gemiddeld nog steeds ouder dan mannen, maar de kloof verkleint. En dat is ook nog eens hun eigen schuld.

De levensverwachting van de westerse mens stijgt nog steeds elk jaar een beetje, maar in veel landen slabakt die groei. Dat staat in een studie van het Britse Office for National Statistics. De terugval is het grootst in het VK en de VS en is er ook in België, maar dan wel voornamelijk bij vrouwen. Terwijl die tussen 2005 en 2010 elk jaar zo’n acht weken ouder werden, waren dat er in de jaren nadien gemiddeld nog slechts vijf. De Belgische man houdt zo goed als stand: elk jaar stijgt zijn levensverwachting nu al een decennium met zo’n 12 weken.

Jaar na jaar raakt de Belgische vrouw haar voorsprong op de man kwijt. Niet eens zo lang geleden, in 2000, bedroeg de kloof tussen de seksen nog meer dan zes jaar. Intussen is dat een jaar minder. Een vrouw leeft nu gemiddeld 83,7 jaar. Een man 78,8.

Dat de kloof krimpt, heeft een aantal oorzaken, zegt professor Hendrik Cammu (VUB). “Om te beginnen blijft de levensverwachting van de mens niet oneindig stijgen. De groeimarge van vrouwen is dus kleiner.” Én het is voor een stuk eigen schuld, dikke bult. “Mannen vertonen nog steeds meer risicogedrag, ze roken bijvoorbeeld vaker. Maar tegelijk is longkanker bij vrouwen in opmars, een gevolg van het feit dat ze decennia geleden meer zijn beginnen te roken.” Hetzelfde kan gezegd worden voor arbeid: naarmate meer vrouwen werken, stijgt het aantal dat zich blootstelt aan risico’s zoals fysieke belasting of stress.

Eindigen tussen 90 en 100

Voor u begint te wanhopen: de limiet is nog niet bereikt. Een Japanse vrouw leeft gemiddeld 86 jaar, dichter bij huis is Zwitserland een van de koplopers met 85 jaar. Is de skythe limit? “Sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat we straks allemaal 115 worden”, besluit Cammu. “Ik geloof daar geen snars van. Wellicht eindigen we gemiddeld ergens tussen de 90 en 100 jaar.” Lang ook niet slecht, toch?

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S