Waarnemend burgemeester geeft opvorderingsbevel

Gentse staking Ivago opgeschort, al liepen spanningen tussen vakbonden hoog op: “Ik ben beschaamd, Gent stinkt”

Afsnee / Gent -

De staking van de Gentse afhalophalers lijkt van de baan. De staking is opgeschort onder voorwaarden. De afvalophaling rijdt donderdagmiddag uit. De opschorting kwam er niet zonder slag of stoot. Eerder op de dag gaf ACOD al aan terug aan de slag te willen gaan. Dit leidde tot verhitte discussies. “Ik ben beschaamd voor Ivago te werken, Gent stinkt”, zei Danny Spiessens van het ACOD. AVC en VSOA hielden het been een tijdlang stijf, maar gingen uiteindelijk in op de voorstellen van de directie.

Tumult vanochtend bij Ivago. Op de planning stond een vergadering waar directie en bonden het voorakkoord gingen bespreken. Een deel van de werknemers weigerde binnen te gaan. De vertrouwensbreuk scheen totaal. Uiteindelijk is een deel van het werkwillige personeel en vakbondslui dan toch aan tafel gegaan. Daar eisten de werkwilligen garanties van de directie dat ze alsnog uitbetaald worden voor twee stakingsdagen.

De directie stemde in waarop het ACOD aangaf de staking te willen opbreken. ACV en VSAO verwierpen het voorstel en hielden het piket staande. Dit leidde tot een verhitte discussie. “Op de duur ben ik beschaamd om door Gent te lopen”, zegt Danny Spiessens van het ACOD aan zijn achterban en leden van andere bonden. “Gent stinkt, ik durf niet meer door Gent wandelen, iedereen kent mijn kop. De restaurants… vol mosselschelpen, de wormen kruipen eruit.”

(lees verder onder de video)

Het vakbondsfront valt uit elkaar: Danny Spiessens (ACOD) is naar eigen zeggen ‘beschaamd’ voor Ivago te werken gezien de staat van de stad. Video: jcd

“De directie probeert de staking af te kopen (door twee stakingsdagen uit te betalen nvdr.), maar daarmee is de essentie van het probleem niet opgelost, met name het totale gebrek aan wederzijds respect tussen directie en personeel”, zei Peter Wiene van het ACV aan onze redactie. Intussen drong de tijd en tekende de waarnemend burgemeester opvorderingsbevel.

“Het is genoeg geweest, de stad moet opgekuist worden in het kader van de openbare veiligheid en volksgezondheid”, zei Martine De Regge (SP.A).

Gentse staking Ivago opgeschort, al liepen spanningen tussen vakbonden hoog op: “Ik ben beschaamd, Gent stinkt”
Foto: fvv

LEES MEER (+). De vuilnismannen staken. Bij meer dan 30 graden. Midden in het toeristische seizoen. Onze man meet de schade op in Gent

Uiteindelijk hebben VSOA en ACV dan toch ingestemd met het voorstel van directie, al was dat met lange tanden. “Het probleem van het personeelsbeleid is zo nog niet opgelost”, zegt Peter Wieme van het ACV. “Andere belangen hebben hier gespeeld, er is politiek getrokken en gesleurd. In 2015 stonden er geen verkiezingen voor de deur, toen heeft de staking tien dagen geduurd”, klinkt het bij VSOA en ACV.

De eerste vuilniswagen is omstreeks 11.40 uitgereden.

Werkdruk

Het personeel legde maandag het werk neer vanwege de hoge werkdruk, vooral in de extreme hitte van de afgelopen dagen. Het bedrijf nam maatregelen om de werkdruk in de zomermaanden wat te verlichten. Zo krijgen de afvalophalers een uur hitterust, als temperaturen van 30 graden worden voorspeld. Dat betekent dat ook containerparken een uur vroeger zullen sluiten, wat proactief aan de burger zal worden meegedeeld. Later wordt bekeken of ophaalploegen in juni tot september vanaf 6 uur ’s ochtends al kunnen uitrijden. En de afvalintercommunale stelt ook gratis zonnebrandcrème ter beschikking van het personeel, met factor 50.

Verdeel en heers

Het ACOD gaf tijdens de onderhandelingen te kennen gegeven dat ze de tekst steunen. Bij het ACV en VSOA klinken positieve signalen over de operationele verbeteringen in het akkoord, zoals de aangepaste hitteregeling en bijkomende werkkrachten bij inhaaloperaties. Maar het wederzijds respect wordt volgens het ACV geschonden door een deel van het personeel af te zonderen. “Dit is een politiek van verdeel-en-heers”, klinkt het bij Peter Wieme van ACV-OD.

Negatieve sfeer

Er is al jaren sprake van een slechte relatie tussen personeel en directie. De directie stemde daarom on om zich te laten coachen. Nu blijkt het wantrouwen te diep te zitten: “Het personeel wil nu duidelijk het signaal geven dat de maat vol is”, aldus nog Peter Wieme van het ACV. De werkwijze van de directie leidt tot onvrede en pessimisme over de duurzaamheid van de sociale vrede bij Ivago.

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Intussen stapelt het afval zich op in de Gentse straten. Pas wanneer dit een dreiging wordt voor de volksgezondheid kunnen afvalophalers opgevorderd worden.

Gentse staking Ivago opgeschort, al liepen spanningen tussen vakbonden hoog op: “Ik ben beschaamd, Gent stinkt”
Foto: fvv
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees