Lemmieland opvolger van kinderdagverblijf 't Dolfijntje

Maandag 13 augustus gaan in Zulte voor het eerst de deuren van Lemmieland open. Zeventien kindjes krijgen er opvang. Sommigen zijn helemaal nieuw, anderen keren terug naar hun vertrouwde plek. Al ziet die er wel wat anders uit, want de crèche kreeg een metamorfose met een nieuwe naam, een nieuwe ploeg en een doelbewuste visie. Karen De Vos die de crèche 17 jaar lang uitbaatte geeft om persoonlijke redenen de fakkel door aan LM Oost-Vlaanderen.

Nieuw leven voor kinderdagverblijf

Er waait een nieuwe wind door de crèche in de Lijsterstraat in Zulte. Tot voor kort stond deze kinderopvang bekend onder de naam 't Dolfijntje. Toen Karen De Vos een overnemer zocht, kwam de Liberale Mutualiteit in beeld. De crèche kreeg enkele aanpassingen en breidt nu uit naar een capaciteit van 17 baby's en peuters. Er zijn drie slaapkamers, een verzorgingsruimte en een grote binnen- en buitenspeelplaats.

Cathy De Waele, algemeen directeur van LM Oost-Vlaanderen, is enthousiast over de overname. Het is de eerste crèche die het ziekenfonds zal uitbaten. “Met de opening van Lemmieland trekken we voluit de kaart van gezondheidspreventie. Verschillende studies maakten al duidelijk dat het loont om kinderen naar de opvang te sturen. Op een speelse manier leren baby’s en peuters er sociale vaardigheden en zijn ze volop in beweging. Doordat het ook positieve effecten oplevert naar gezondheid en welzijn op latere leeftijd, past dit helemaal in de visie die we als ziekenfonds willen uitdragen.”

Focus op fysieke en psychische gezondheid

Met een pedagogisch plan dat focust op beweging, voeding en geestelijke gezondheid wil het ziekenfonds het verschil maken tegenover andere kinderopvangverblijven. Cathy De Waele: “We willen van gezondheid een prioriteit maken. Zo passen we de nieuwe regels van de voedingsdriehoek toe op de verse voeding die we zelf bereiden in de opvang. Er zijn enkel gezonde tussendoortjes en wekelijks organiseren we een kook- of creamoment met de oudste kindjes rond het thema gezonde voeding.”

Ook de psychische ontwikkeling van de kinderen wordt een belangrijk aandachtspunt in de werking. Bij Lemmieland zal psychologe Tine De Vos de kinderbegeleiders aansturen. “Kinderen krijgen hier de ruimte om zichzelf te zijn en zelfvertrouwen te ontwikkelen”, zegt De Vos. “Met specifieke spelmomenten en –technieken zullen ze geprikkeld worden met uitdagingen en stimuleren we hun sociale vaardigheden. Een kind kan en mag hier zichzelf zijn. Over hun vorderingen willen we nauw communiceren met de ouders.”

Praktisch

Lemmieland vind je in de Lijsterstraat 20 in Zulte. Baby’s en peuters (0 tot 3 jaar) zijn er elke weekdag welkom tussen 7 u en 18.30 u. Er zijn momenteel nog enkele plaatsen vrij. Verdere informatie krijg je via lemmieland@lm.be of ter plaatse.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio