Deinze ‘stad met een roze lintje’ dank zij geslaagde Think-Pink gsm ophaalactie

Thérèse Hoste, zaakvoerder van Tricolast, een Deins bedrijf gespecialiseerd in brandwondenpakken, en Sas Rif zijn de initiatiefnemers van een Think-Pink actie in Deinze. Met de steun van de stad Deinze en Driespoort Shopping Deinze werden op slechts drie weken tijd bijna 1.000 oude of kapotte gsm’s opgehaald. De borstkankercampagne van Think-Pink krijgt per gerecycleerde gsm minstens €1.

Thérèse Hoste: ‘Think-Pink hoorde ik vernoemen toen ik beroepshalve aanwezig was op de dienst radiotherapie van het UZ Gent, waar onze medewerking werd gevraagd bij het nieuwe bestralingsplatform van de borst in buiklig. In die positie was er nood aan het beschermen van de gezonde borst. De te bestralen borst moet daarnaast maximaal vrijgemaakt worden om de bestraling optimaal te kunnen uitvoeren. Daarvoor werd een asymmetrische thorax ontwikkeld gestoeld op de know how van de thorax voor brandwondepatiënten.‘

‘Think-Pink was een naam die ik kende van de sportieve activiteiten die ze organiseren ten voordele van de borstkankerpatiënten. Maar ik wist niet dat zij ook wetenschappelijk onderzoek financierden zoals in het UZ Gent. Bij het surfen op hun website leerde ik de actie "Schenk je oude gsm aan Think-Pink" kennen. De opbrengst hiervan wordt geïnvesteerd in de nationale borstkankercampagne. De tien miljoen oude gsm’s in kasten en laden van ons land leken mij de moeite waard om nog een korte actie in Deinze te starten.’

Dubbel voordeel

De actie kreeg een dubbele focus. Er werd een goed doel ondersteund zonder weer eens geld te vragen van de mensen. Maar een tweede even belangrijke motivatie was het recycleren van de grondstoffen en dat is dan weer goed voor het milieu. Zo kwam schepen van milieu Bruno Dhaenens in beeld, die onmiddellijk de medewerking van de stad Deinze beloofde. Driespoort Shopping engageerde zich om de communicatie te verzorgen.

Met het promomateriaal van Think-Pink en de 750 enveloppes, waarmee men maximaal drie gsm’s kon opsturen naar Recell/Think-Pink, nam de actie een bliksemstart. Er werd een mobiel standje opgezet op de woensdagmarkt en in Driespoort Shopping en de passanten werden rechtstreeks aangesproken. Op drie weken tijd werden ongeveer duizend gsm’s verzameld. De actie was dus een onverhoopt succes en krijgt een vervolg.

Grondstoffen

Een gsm bevat 70 verschillende grondstoffen, die binnenkort waarschijnlijk schaars zullen worden. Recycleren is dus de boodschap. Bovendien worden deze grondstoffen vaak gewonnen in mijnen in rebellengebieden waar de werkomstandigheden afschuwelijk zijn. Kinderarbeid is daarbij geen uitzondering.

Think-Pink krijgt per gerecycleerde gsm tot €2 en investeert dat in de nationale borstkankercampagne.

Meer info over Think-Pink op www.think-pink.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio