Rampenplan afgekondigd, experten ingezet, maar knijtenplaag raakt niet opgelost

Rampenplan afgekondigd, experten ingezet, maar knijtenplaag raakt niet opgelost

Alle inspanningen ten spijt merken de inwoners van Schellebelle geen verbetering. “We staan nog altijd vol beten.” Foto: rdl

Schellebelle / Wichelen -

De muggenplaag die sinds begin juli Schellebelle teistert, raakt maar niet onder controle. Het rampenplan werd afgekondigd, experts van Defensie werden ingeschakeld en er werden bressen in de dijken geslagen maar bewoners zien geen beterschap. “Het noodplan blijft nog altijd van kracht”, zegt burgemeester Kenneth Taylor.

De knijtenplaag die sinds begin juli het natuurgebied van Schellebelle en de omliggende woongebieden teistert, blijft voor de inwoners ondraaglijk. Ook het recente onweer en de regen van de jongste dagen brachten weinig verbetering. “Woensdagochtend ging ik de kippen voederen en ik werd weer volop gestoken”, vertelt Christine Melkebeke, wier tuin aan de Schelde paalt. “Mijn buurman Stefan Keppens, stond tien minuten nadat hij weer was thuisgekomen van vakantie alweer vol beten. De familie Knijt blijft nog altijd massaal aanwezig.”

Vijftig meldingen

Gemeente en specialisten van de overheid buigen zich al meer dan een maand over de plaag. Brandweer en civiele bescherming pompten water in de droogstaande overstromingsgebieden en de Vlaamse Waterweg liet al drie bressen in de dijken slaan. “Alle respect voor wat de gemeente en de specialisten doen, maar het resultaat is nihil”, klinkt het aan de Hooglandweg, waar aan de overkant de derde bres werd geslagen.

“De geulvorming vergt tijd, maar we nemen het probleem serieus en werken aan een langetermijnoplossing”, klinkt het bij De Vlaamse Waterweg.

Bij de gemeente kwamen de voorbije maand zo'n vijftig meldingen binnen. “We krijgen ook signalen van beterschap op bepaalde plaatsen”, zegt burgemeester Kenneth Taylor (Samen). “Al blijft het probleem aan de Hooglandweg wel acuut.”

Intussen werd ook het idee gelanceerd om bacteriën in te zetten maar of dat effectief zal gebeuren, staat nog niet vast. “Het gaat over een biocide die de larven bestrijdt, een middel dat echter pas op 1 augustus door Europa is goedgekeurd, maar waarvan de effectiviteit en ook de invloed op de omgeving nog worden onderzocht door volksgezondheid”, aldus de burgemeester.

Inmiddels blijft ook het rampenplan van kracht. “Zolang de toestand niet genormaliseerd is, zorgt het noodplan ervoor dat iedereen ad rem blijft. Ik wijs erop dat vele instanties ons helpen en dat ook de gemeente alles doet wat in haar macht ligt. En neen, we hoeven geen extra kosten te betalen voor die tussenkomsten van brandweer en civiele bescherming.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees