Na meer dan 700 jaar traditie staat het vast: “In Brussel zijn het mietjes”

De wind zat stevig in de takken van de boom, toch stond hij vlot recht. Foto: hsb

Leuven / Heverlee -

De Mannen van 1969 zijn er opnieuw in geslaagd de Leuvense Meyboom op tijd te planten op de Grote Markt in Leuven. En terwijl de concurrentie in Brussel koos voor een kleinere boom omwille van het stormweer, staat er in Leuven wél een parel recht.

Een strijd. Dat is de Meyboomplanting ieder jaar in Leuven en Brussel. Een van de legendes over de ruim 700 jaar oude traditie, is dat de Meyboomplanting het gevolg is van een geschil op een bruiloft van een Brusselse met een Leuvenaar. De families kregen het aan de stok met elkaar.Om vrede te sluiten en te bewaren werd besloten dat de Brusselaars elk jaar voor 17 uur een boom zouden planten. Als de Leuvenaars dat konden voorkomen, kregen zij de boom. En sinds de Leuvense Jaarmannen 45 jaar geleden de Brusselse Meyboom gingen stelen, vindt Leuven dat zij de enige echte Meyboom hebben. Zeker omdat hij in Leuven wekenlang blijft staan, terwijl dat in Brussel maar één dag is. In Brussel zijn ze er echter nog steeds van overtuigd dat zij de enige echte hebben, zolang ze hem maar recht hebben staan voor 17 uur.

ONDERTUSSEN IN BRUSSEL: 710de Meyboom is maar een licht boompje: “Desnoods hadden we een tak geplant”

Dit jaar was de strijd spannender dan ooit. Het stormweer zorgde voor heel wat stress in beide steden. En wat blijkt: Brussel is gezwicht. “We hebben donderdagochtend gekozen voor een lichter exemplaar. Het zou jammer zijn als de wind roet in het eten zou gooien”, zegt David Peirlinck van de Brusselse ‘Bûûmdroegers’. Een boom van slechts een tiental meter werd er in Brussel rechtgezet.

Maar Leuven zwichtte niet. De boom was 16 meter hoog, net als altijd. “Die van Brussel zijn dan ook mietjes”, zegt Benny Struys, voorzitter van de Mannen van 69 die in Leuven verantwoordelijk zijn voor de planting. “Wij zijn echte mannen, wij planten onze boom zelfs in stormweer zoals het hoort volgens de traditie. Nog maar eens een bewijs, dat wij de enige echte hebben.”

De bomen stonden beide tegen 16.45 uur recht. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. “De Leuvense is de èchte. En toen hij rechtgetrokken werd, was er net ook een regenbui van vijf minuten. Onze boom is dus zelfs gezegend”, aldus Benny.

Noodplan

Benny geeft wel toe dat er ook in Leuven een noodplan was voorzien. “Als de politie ons echt zou verboden hebben om de boom recht te zetten door het stormweer, dan zouden we de kruin afgezaagd hebben en enkel die geplant hebben. Maar tegen een beetje wind kunnen we wel tegen. Eigenlijk ging het zelfs met die rukwinden en regen vlot.”

En de vete, die blijft. “Al is dat tegenwoordig meer voor de traditie, en het plezier. Want eigenlijk komen we best wel goed overeen met die mannen van in Brussel hoor”, zegt Benny.

Na meer dan 700 jaar traditie staat het vast: “In Brussel zijn het mietjes”
Het Brusselse exemplaar. Dat kunnen Leuvenaars geen boom noemen. Foto: amg
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees