Vrijwilligers die inbrekers helpen betrappen, haken af “omdat ze 4 euro moeten betalen”

Vrijwilligers die inbrekers helpen betrappen, haken af “omdat ze 4 euro moeten betalen”

De buurtinformatienetwerken zouden in heel Zemst jaarlijks tien inbraken voorkomen. Foto: pvw

Zemst / Elewijt -

De buurtinformatienetwerken in Zemst zijn met 1.500 leden een groot succes en helpen mee het aantal inbraken te laten dalen. Toch halen steeds meer burgers af, omdat ze jaarlijks 4 euro moeten betalen. Het gemeentebestuur overweegt nu om die bijdrage af te schaffen.

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen politie en burgers, om makkelijk informatie uit te wisselen over verdachte handelingen of misdrijven. In 2013 werd het buurtinformatienetwerken van Weerde opgericht.

Het initiatief sloeg aan en al snel kreeg elke Zemstse deelgemeente zo’n eigen netwerk. Intussen houden meer dan 1.500 burgers mee de wacht in hun wijk. Dat miste zijn effect niet, want de voorbije vijf jaar daalde het aantal woninginbraken spectaculair. “Telden we in Zemst in 2013 nog ruim 200 inbraken, dan zijn dat er nu minder dan 100”, zegt schepen van Veiligheid Dirk Van Roey (N-VA).

Rozengeur en maneschijn

Toch is het niet al rozengeur en maneschijn. De voorbije jaren hebben tientallen leden zich principieel teruggetrokken, uit protest tegen de opgelegde jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 4 euro. “Meerdere leden vinden het niet kunnen dat ze een financiële bijdrage moeten leveren, hoe klein ook, om zich vrijwillig in te zetten voor een hogere veiligheid in de wijken”, zegt hoofdcoördinator van het BIN Zemst Patrick De Graeve.

“We hebben binnenkort overleg gepland met het gemeentebestuur, met een verzoek om die bijdrage te schrappen. Intussen werken wij wel gewoon verder. De samenwerking tussen de netwerken onderling en met de politie verloopt erg vlot. Bovendien hebben we ook een wezenlijke bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen woninginbraken.”

Niet logisch

Het gemeentebestuur van Zemst heeft wel oren naar het voorstel. “Het is inderdaad niet logisch dat onze inwoners moeten betalen om misdrijven te helpen voorkomen”, zegt schepen Van Roey. “In de andere gemeenten van onze politiezone (Kampenhout en Steenokkerzeel) betalen de BIN-leden geen bijdrage. Wij hebben wel beslist om een jaarlijkse bijdrage aan te rekenen per aangesloten gsm, om de personeelskosten en de communicatielijnen te bekostigen.”

“Intussen is wel duidelijk dat de oprichting buurtinformatienetwerken s een succes zijn”, zegt de schepen nog. “Volgens voorzichtige ramingen verhinderen zijn jaarlijks tien inbraken, goed voor een besparing van zowat 40.000 euro. Daarom overwegen we om de bijdrage voor 2019 af te schaffen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees