New York legt Uber aan banden (tot ergernis van zwarte Amerikanen)

New York legt Uber aan banden (tot ergernis van zwarte Amerikanen)

Onder andere Al Sharpton (rechts) protesteert tegen de beslissing van de stad New York Foto: if

De stad New York zal een jaar lang geen nieuwe vergunningen meer uitreiken aan Uber en andere bedrijven die alternatieve taxidiensten aanbieden. Op die manier hoopt de stad de explosieve groei van dergelijke diensten in te dammen. Maar de beslissing stuit ook op onbegrip, met name bij zwarte Amerikanen.

New York legt Uber aan banden (tot ergernis van zwarte Amerikanen)
Foto: AFP

In 2015 reden in New York 12.600 taxi’s rond, waarvan het merendeel traditionele ‘yellow cabs’. Maar in 2018 was dat aantal al opgelopen tot 80.000, waarvan 14.000 ‘yellow cabs’ en de rest voor bedrijven als Uber en Lyft rondrijdt. Die explosie van nieuwe taxi’s veroorzaakte een grote inkomensdaling voor taxichauffeurs. Volgens de vakbond van New Yorkse taxichauffeurs pleegden de afgelopen maanden zeker zes chauffeurs zelfmoord omdat ze niet meer rondkwamen. Ze eisten daarom actie van het stadsbestuur.

De nieuwe taxidiensten lobbyden fel tegen het voorstel, maar burgemeester Bill de Blasio drukte de beslissing vandaag toch door. De burgemeester kondigde ook aan dat hij een minimuminkomen voor taxichauffeurs wil invoeren. Andere steden in de Verenigde Staten overwegen het voorbeeld van New York te volgen.

New York legt Uber aan banden (tot ergernis van zwarte Amerikanen)
Foto: AFP

Volgens Uber kunnen de maatregelen leiden tot hogere prijzen en langere wachttijden voor klanten. “De opschorting van nieuwe vergunningen bedreigt één van de weinige betrouwbare transportmogelijkheden, terwijl er niets gebeurt om het metronet te verbeteren of de files aan te pakken”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Protest

Ook vertegenwoordigers van minderheden protesteerden tegen de beslissing. Zij voeren aan dat bedrijven als Uber buurten buiten Manhattan bedienen die worden genegeerd door de traditionele taxichauffeurs. Bovendien zouden zwarte en latino mensen die een taxi aanroepen traditioneel genegeerd worden.

Zo schreef de bekende zwarte burgerrechtenactivist en voormalig Democratisch presidentskandidaat Al Sharpton op Twitter: “Zwarte omaatjes kunnen geen taxi krijgen in Queens of elders.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees