710de Meyboom is maar een licht boompje: “Desnoods hadden we een tak geplant”

710de Meyboom is maar een licht boompje: “Desnoods hadden we een tak geplant”

Het boompje werd onder grote belangstelling ruim op tijd geplant. Foto: amg

Brussel -

De Meyboom werd donderdag voor de 710de keer geplant op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat. Het was een lichter exemplaar.

Volgens de legende is de Meyboomplanting ontstaan door een geschil tussen Brussel en Leuven over de belastingen op bier. De kleine veldslag die volgde, werd gewonnen door de Brusselaars die het voorrecht verwierven om elk jaar de Meyboom te planten op 9 augustus. Gebeurt dat niet vóór 17 uur, dan gaat het voorrecht naar Leuven. Dit jaar werd gekozen voor een kleiner exemplaar. “We waren bezorgd omwille van de rukwinden”, zegt David Peirlinck van de ‘Bûûmdroegers’. “Daarom hebben we donderdagochtend gekozen voor een kleiner exemplaar.”

Jan Brusten, voorzitter van de Gezellen van Sint-Laurentius, was er gerust in. “We hebben tot het laatste moment gewacht om te beslissen. Als we toch geen boom hadden kunnen planten, was dat trouwens geen ramp geweest. Als de wind te hevig zou hebben gewaaid, dan hadden we een tak geplaatst. Ook tijdens de twee wereldoorlogen, toen de festiviteiten door de Duitsers niet mochten plaatsvinden, hebben we een tak geplaatst. We hadden dus sowieso een plan B.”

ONDERTUSSEN IN LEUVEN: Na meer dan 700 jaar traditie staat het vast: “In Brussel zijn het mietjes”

Donderdagochtend werd dus een kleinere Meyboom gekapt in het Ter Kamerenbos. Nadien volgde een folkloristische stoet langs de gemeentehuizen van Etterbeek en Schaarbeek en verschillende cafés. Op de Grote Markt werd de boom gepresenteerd aan het publiek, om voor 17 uur op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat geplant te worden. Burgemeester Philippe Close (PS) hielp donderdag niet alleen de Bûûmdroegers met het dragen van de boom, hij liep ook mee met de Gardevils om de boom tijdens de tocht te beschermen. Ook in de stoet liepen de vlaggenzwaaiers van Alkuone. “Het is een hele ervaring om mee te doen met deze festiviteiten. Als vlaggenzwaaier moet je niet alleen sterk zijn — sommige vlaggen wegen meer dan 5 kilo — je moet ook nog eens een goede techniek hebben”, zegt choreograaf Gertjan Peeters.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio