Vijf Waregemse stedelijke basisscholen bannen de sigaret definitief

Zelfs op schoolfeest verboden te roken

Zelfs op schoolfeest verboden te roken

Peuken op het schoolterrein, zoals hier op de parking van de stedelijke basisschool Desselgem? Het stadsbestuur ziet het liever niet meer. Foto: kvo

Waregem -

In de vijf stedelijke basisscholen in Waregem geldt vanaf september een permanent rookverbod. Een sigaret opsteken tijdens een activiteit die niets met de school te maken heeft, maar er wel plaatsvindt, kan niet meer.

De vijf stedelijke basisscholen in Waregem hanteren vanaf september een permanent en algemeen rookverbod in en rond hun gebouwen. Naar een schoolfeest gaan en een sigaret opsteken op de speelplaats, mag niet meer. En ook wie naar een activiteit komt die niets met de school te maken heeft, laat zijn sigaretten beter thuis.

“We willen onze scholen rookvrij houden”, zegt schepen van Onderwijs Jo Neirynck (CD&V). “Dus mag er ook niet gerookt worden op de speelplaats, zelfs als daar een activiteit zonder kinderen plaatsvindt. Onze schoolgebouwen zijn eigendom van de stad, dus mogen er ook andere activiteiten plaatsvinden. Maar we willen daags na zo'n activiteit niet langer peuken op de speelplaats vinden, dat kan niet voor de kinderen.”

Ook geen e-sigaretten

Het verbod is mee met de tijd, want naast een verbod op het roken van tabak, is er ook een verbod op het gebruiken van soortgelijke producten. Laat die e-sigaretten en vapers dus maar thuis. En tijdens uitstapjes of zogeheten extra-murosactiviteiten is roken al evenzeer verboden. Dat zijn activiteiten die plaatsvinden buiten de schoolmuren maar, grotendeels, tijdens de schooluren.

Straf

Wie het verbod overtreedt, riskeert een straf. Leerlingen die roken, wat zeer frappant zou zijn aangezien het om stedelijke basisscholen gaat, worden volgens de orde- en tuchtmaatregelen die in het schoolreglement staan, gestraft. Ouders of andere bezoekers van de school, worden verzocht te stoppen met roken of het schooldomein te verlaten.

De nieuwe regels staan in het nieuw, stedelijk schoolreglement dat door de schoolraden werd goedgekeurd. Ook de gemeenteraad gaf in de jongste zitting zijn fiat. Waregem staat niet alleen met dit reglement. Ook de Harelbeekse gemeenteraad buigt zich over een soortgelijk dossier.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees