RoeienSeniores mannen dubbeltweeEK 2018 in Glasgow

Roeitoekomst Ruben Claeys plots onzeker

Roeitoekomst Ruben Claeys plots onzeker

Ruben Claeys en Pierre De Loof. Foto: BELGA

Gent -

Ruben Claeys was naast Tim Brys de tweede Gentenaar die op het EK roeien in Glasgow aan de slag mocht. Voor het duo De Loof-Claeys was dit de eerste echte kans om aan te tonen wat hun 5de plaats op het WK U23 2017 in de open klasse waard was.

Ruben Claeys en Pierre De Loof finishten op het EK elfde, wat voor één van de jongste teams een aanvaardbare prestatie leek. Toch oogt de sportieve toekomst van Ruben Claeys plots onzeker. De dubbeltwee met Pierre De Loof krijgt immers weer niet de ontplooiingskansen die men haar bij de seizoenstart toedichtte.

Het begon al onheilspellend in Belgrado waar Ruben het tornooi staakte met een blessure. Op de Gentse regatta bleef Pierre De Loof dan weer op de wal wegens ziek. Van bondscoach Basset hoorden ze dan dat ze op de World Cup in Luzern niet in dubbeltwee maar in skiff moesten aantreden. Voor Ruben was dat een slag in het gelaat, want hij was niet alleen op één na veruit de jongste van het 27-koppige deelnemersveld, hij weet ook als geen ander dat hij zich in die eenzitter minder kan doorzetten dan in een ploegboot. Desondanks deed hij het in Luzern niet onaardig. Hij finishte 22ste en bewees met een goede 7'04” dat hij klaar was voor het betere werk in dubbeltwee.

“Op het EK kwam dat er echter helemaal niet uit”, zucht Ruben. “Door een duidelijk gebrek aan wedstrijdritme vonden we tijdens de EK-races elkaar niet bij hoge tempo's en dat brak ons zuur op, want we zijn immers veel meer waard dan die elfde EK-plaats.”

Toch besloot bondscoach Basset om in zijn WK-selectie de dubbeltwee te schrappen en te kiezen voor de skiff. De Loof en Claeys mogen met Brys-Van Zandweghe in Varèse een skiffstage afwerken. Daarna zal hij een test organiseren tussen de lichte dubbel en de skiffeurs om uit te maken wie in skiff WK-waardig is.

“Niet echt op mijn lijf geschreven”, beseft Ruben. “Pierre is drie jaar ouder en heeft een langer skiffverleden. Dit zal me niet verhinderen om voluit door te gaan in die stage en die test, want die kunnen mijn skiffroeien een enorme boost geven.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio