Burgemeester van Oostende laat alle optredens afgelasten wegens aangekondigd noodweer

Burgemeester van Oostende laat alle optredens afgelasten wegens aangekondigd noodweer

Een leeg plein donderdagavond, tot groot verdriet van de organisatie. Foto: dji

Oostende -

De Paulusfeesten in Oostende zijn donderdag gestart in mineur. Door het aangekondigde stormweer werd de eerste dag afgelast. Een primeur in het 46-jarige bestaan. “Dit is een financiële ramp”, zegt de organisatie.

In Oostende hielden velen het hart vast. “Het zal toch niet waar zijn. De zon schijnt al de hele zomer en uitgerekend als de Paulusfeesten van start gaan, begint het te regenen.” Niet de regen bleek de spelbreker, wel het aangekondigde stormweer. “Na overleg met verschillende weerdiensten moeten we helaas beslissen om de feesten vanavond niet te laten doorgaan”, liet burgemeester Johan Vande Lanotte iets na 15 uur weten op zijn Facebookpagina. Eerder had Vande Lanotte al beslist dat de Beachbars om 17 uur moesten sluiten. “De aangekondigde weersomstandigheden zijn niet positief voor Oostende”, aldus de burgemeester. Hij informeerde bij drie experts die allen tot dezelfde conclusie kwamen: te gevaarlijk. En dus nam Vande Lanotte de moeilijke beslissing om bij burgemeestersbesluit de openingsdag volledig af te gelasten.

“We hebben in samenspraak met de organisatoren zo lang mogelijk gewacht, maar uiteindelijk kon het niet”, klonk het. Op sociale media regende het meteen verschillende reacties: ontgoocheling, ongeloof, begrip. “Een typisch kustweertje. Je moet dan niets meer laten doorgaan bij slecht weer”, schreven sommigen. Maar ook: “Heel jammer, maar wel begrijpelijk. De veiligheid van de Oostendenaars en anderen gaat voor.”

Burgemeester van Oostende laat alle optredens afgelasten wegens aangekondigd noodweer
Organisator Mario Panesi Foto: dji

Voor de organisatie betekent de afgelasting een financiële ramp. “We zijn een gratis festival, met een dure programmatie. Een openingsavond met een topaffiche missen, is een serieuze omzet die we kwijtspelen”, zegt organisator Mario Panesi. Om 11.30 uur was er al een eerste crisisoverleg gepland. “Na deze vergadering hebben we toen alles met betonblokken verankerd. In de namiddag kwam echter het harde verdict, waar we ons bij moesten neerleggen. De veiligheid primeert”, zegt Panesi. “Enkele jaren geleden werd het optreden van Guy Swinnen uitgesteld door het weer, maar het is de eerste keer dat we met een algemene afgelasting te maken hebben na een besluit van de burgemeester.”

De organisatie probeerde de afgelaste groepen in te passen in het programma van de komende dagen. Zo opent de Oostendse hiphopper Delangn vandaag op Pier en Pol. Of Les Truttes, de topaffiche gisteren, nog deze editie te zien zal zijn, is nog niet zeker. “We bekijken met de groep of er nog mogelijkheden zijn”, zegt Panesi.

De komende dagen staan nog heel wat grote namen op de affiche: Dimaro (vandaag), Luka Bloom, PJDS (zaterdag), Idiots (zondag), UK Foo Fighters (dinsdag), en Kenji Minogue (woensdag). Op maandag is er de tiende editie van ‘Oostende Zingt’. De organisatie doet een emotionele oproep om de financiële kater enigszins op te vangen. “Oostendenaars, kom de komende dagen massaal af naar het plein. En drink een extra pintje. Laat ons er de resterende zes dagen alsnog een groot feest van maken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees