Mountainbike 3-Daagse Ironbike Ischgl - Frans Claes klopt Urs Huber in het Oostenrijkse Ischgl

“Een emotionele zege”

“Een emotionele zege”

Frans Claes: “Ik heb dit seizoen al heel wat fysieke en mechanische tegenslag gehad en daarom smaakt deze overwinning extra zoet.” Foto: Andre verhoeven

Frans Claes heeft het eindelijk weer eens gedaan. In de 3-daagse Ironbike in het Oostenrijkse Ischgl stak de Leuvenaar de totaalzege op zak. Daarmee deed hij zowaar beter dan marathonboegbeeld Urs Huber.

De Ischgl-marathon bestond dit jaar uit drie wedstrijden . In de eerste etappe, een klimkoers van 7,5 km., kwam Claes als vijfde door de finish. In de shorttrack - een dag later - beperkte hij de schade tot 23” achterstand op Sasha Weber, maar in de afsluitende marathon (78 km voor 3800 hoogtemeters) dreef hij kilometerslang mee in het wiel van Urs Huber. De Zwitser had een snellere afdaling in de benen. Het hoogtepunt lag in de laatste tien kilometer van de wedstrijd.

“In de marathon gingen we met ons twee de laatste afdaling in”, begint de Leuvenaar. “Met het oog op het klassement nam ik geen risico’s meer en bolde op 5 seconden van dagwinnaar Huber over de meet. Het drong lang niet tot me door dat ik daar een wereldprestatie had neergezet. Bovendien: van alle koersen die ik op de kalender had, was winnen in Ischgl niet de eerste doelsteling.”

Vooraf was het Claes’ bedoeling om elke week iets beter te presteren.

“Ik heb dit seizoen al heel wat fysieke en mechanische tegenslag gehad en daarom smaakt deze overwinning extra zoet”, liet hij weten. “Het was dan ook een emotionele zege die ik graag opdraag aan iedereen die me de voorbije maanden van nabij gesteund heeft. In de voorgaande wedstrijden die ik reed, de Kronplatz King en de World Series Marathon in Montafon, voelde ik wel beterschap. Door omstandigheden bleef een topresultaat nog uit en eindigde ik twee maal op een ondankbare vierde plaats. Ook tijdens de eerste en tweede etappe in Ischgl had ik nog geen super gevoel in de benen, maar tijdens de marathon op dag drie ging het alsmaar beter. Toen ik het wiel van Huber vast had geloofde ik steevast in mijn kansen op de eindzege. Van dat moment probeerde ik krachten te sparen want ik verwachtte op het einde nog een aanval van de Zwitser. Dat gebeurde ook op de laatste helling. Ik voelde even een kramp opkomen en Huber reed 50 meter weg. Maar ik kwam stelselmatig terug in mijn klimritme en halfweg de helling was de scheve situatie rechtgezet. Helaas. Huber reed sneller naar beneden dan ik.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio