Mathieu van der Poel: “Ik mik volgend jaar op wedstrijden zoals E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem”

Mathieu van der Poel: “Ik mik volgend jaar op wedstrijden zoals E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem”

Dinsdag in het mountainbiken moest Van der Poel opgeven. “Gewoon een slechte dag.” Foto: REUTERS

Het is een alleskunner, Mathieu van der Poel. Dat bewijzen zijn Nederlandse titels in zowel het veldrijden en het moutainbiken als op de weg. Net zo uniek als zijn deelname in Glasgow aan zowel de MTB-race als de wegrit. Dat eerste werd een fiasco, kijken wat het zondag wordt. Want wordt het niet stilaan wat te veel, zeker hij nu in het voorjaar ook wat topkoersen gaat rijden? “Neen hoor, die afwisseling maakt het net zo leuk.”

De ontgoocheling van dinsdag al verwerkt, Mathieu?

“Ja, maar het is toch een zware teleurstelling, want ik had echt kans op een medaille. Het was een doel, maar ik voelde al meteen na de start dat het niet goed ging. Gewoon een slechte dag, een andere verklaring kan ik niet geven, ik denk niet dat er meer aan de hand is.”

Zondag in de wegrit dan maar? Kan je zomaar de knop omdraaien?

“Ja, hoor. Het is een totaal andere wedstrijd en een andere discipline. Wie weet gaat het zondag wel uitstekend, dat kan heel snel keren bij mij. Ik kijk er enorm naar uit. Het parcours ziet er best lastig uit. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik tegen die grote landen met sterke renners rij.”

Top willen zijn in het mountainbiken, op de weg én in het veldrijden: is dat allemaal niet te veel van het goede, ook al ben je in die drie disciplines Nederlands kampioen?

“Nee, hoor. Trouwens: ik heb op zich eigenlijk weinig competitiedagen. Ja, die disciplines vragen andere trainingen, maar die afwisseling vind ik net zo leuk en zorgt voor extra motivatie. Ik wil tonen dat het kan.”

Dus ga je volgend seizoen ook voorjaarskoersen op de weg rijden?

“Ja, ik wil mijn Nederlandse kampioenentrui showen in enkele grote koersen. Ik mik op wedstrijden zoals E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Nog geen Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, daar ben ik nog niet mee bezig. Liever koersen die daar net iets onder staan, die ook iets minder lang zijn.”

Wat Wout van Aert dit seizoen getoond heeft, moet je toch motiveren? Jij kan dat toch ook?

“Het is niet omdat Wout dat kan, dat ik dat ook moet kunnen. Maar normaal gezien wel, ja. Al moet ik het wel nog bewijzen.”

Je team wordt daardoor een professioneel continentale ploeg, maar dan heb je toch ook sterke ploegmaats nodig voor op de weg?

“De broers Roodhooft en ik zijn daarmee bezig. Ik heb mijn contract verlengd tot 2023, maar meer kan ik er nog niet over zeggen. Weldra komt er meer duidelijkheid.”

Ga je dan wat schrappen in je veldritprogramma?

“Op termijn misschien wel. Na het EK vlieg ik maandag naar Noorwegen voor de Arctic Race. Daarna volgt de Wereldbekermanche mountainbike in La Bresse (25 augustus, nvdr.) en het WK in Lenzerheide (8 september). Het parcours in Zwitserland is echt mooi, ik wil daar mijn kansen verdedigen. Pas daarna denk ik aan het veldritseizoen. Wanneer ik mijn eerste cross zal rijden, weet ik nog niet. Geraardsbergen misschien (16 september). Ik ben er ook nog niet uit of ik de twee Wereldbekers in de Verenigde Staten (23 en 29 september) ga rijden. Wellicht wel. Maar vergis je niet: ik blijf het mountainbiken, veldrijden en wegwielrennen tot 2020 combineren, dat is mijn plan. De Spelen in Tokio blijven een doel. Het is niet omdat die voorjaarskoersen op de weg erbij komen, dat ik van gedacht ga veranderen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.