Dierenpartij hard voor minister: “Weyts een dierenvriend? Schijn bedriegt”

Dierenpartij hard voor minister: “Weyts een dierenvriend? Schijn bedriegt”

Foto: Photo News

DierAnimal, de nieuwe tweetalige partij voor dierenbelangen, is in een opiniestuk erg kritisch voor Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De recente maatregelen rond pelsdierkwekerijen en dwangvoerderen - “halve maatregelen”, aldus de partij - komen veel te laat. “Tegen dat het verbod ingaat in 2023, zullen nog een miljoen dieren gefolterd en vergast worden. Weyts een dierenvriend? Schijn bedriegt.” De minister zelf wenst niet te reageren.

Het doel van DierAnimal is naar eigen zeggen het debat rond dierenwelzijn continu op de politieke agenda te houden. Dat het hen menens is, blijkt uit het persbericht dat donderdag uitgestuurd werd. Daarin toont de partij zich erg kritisch voor het beleid van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in de voorbije legislatuur.

De partij hekelt twee maatregels die Weyts wereldkundig maakte tijdens de invoering van het zomerakkoord van de Vlaamse regering. Hij legt de pelsdierkweek en dwangvoederen aan banden door alle kwekerijen en een foie-grasproducent te sluiten tegen 1 december 2023. Wie vroeger stopt, hoe hoger de compensatie. Intussen geldt wel al een verbod op verplaatsing van de activiteiten of uitbreiding ervan. “Een historische stap”, noemde Weyts de beslissingen triomfantelijk. Ook Michel Vandenbosch van Gaia jubelde.

“Schijn bedriegt”

DierAnimal heeft het zo niet begrepen. “We zijn vanzelfsprekend niet ontevreden dat deze beslissingen genomen zijn. Het is echter wel nodig om te onderlijnen dat het vaak gaat om halve maatregelen, die genomen zijn in een welbepaalde verkiezingscontext”, klinkt het bij de partij. “Dieren zijn tijdens hun miserabele leven sowieso al gegijzeld, en ook door de politici die er in aanloop van de gemeentelijke verkiezingen van oktober 2018 en de algemene verkiezingen van mei 2019 een interessante stemmentrekker in zien. Het heeft er de schijn naar dat binnen de traditionele partijen, altruïsme onbestaande is ... en al evenmin mededogen, ethiek of respect voor het leven.”

Meer concreet noemt de partij het een verkeerde beslissing om het verbod op pelsdierkwekerijen pas in te voeren op 1 december 2023. “De pelsdierkwekers zullen dus om en nabij een miljoen dieren kunnen folteren en vergassen tot het jaar 2023. Deze sector berooft ongeveer 200.000 dieren per jaar van het leven.”

Minister Weyts beloofde bij het begin van zijn mandaat al dat hij de kwekerijen zou verbieden. “In de loop van het jaar 2015 diende Hermes Sanctorum, onafhankelijk zetelend volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement, een wetsvoorstel daartoe in, dat echter verworpen werd.” DierAnimal beschuldigt de minister ervan het dossier warm te hebben gehouden om het op het juiste moment - net voor de verkiezingen - weer tevoorschijn te toveren. “De traagheid van Weyts heeft het mogelijk gemaakt dat meerdere kwekerijen intussen uitgebreid hebben. Tijdens zijn mandaat kwamen niet minder dan 40.000 nertsen in die verderfelijke kooien terecht op weg naar dood door vergassing: een trage en extreem pijnlijke dood. Een minister die zich écht het lot van dieren had aangetrokken, zou niet één extra nerts dit ellendige lot hebben laten ondergaan. Hij zou vanuit zijn eerste bevoegdheid begonnen zijn om die helse plekken waar wrede praktijken uit een andere tijd plaats grijpen, één voor één te ontmantelen.”

Dwangvoederen

Het verwijt “halve maatregel” wordt opnieuw bovengehaald voor het dwangvoederen. “De conclusie is hier dezelfde: de praktijk van het dwangvoederen verbieden - er zijn 9 producenten van foie gras in Wallonië - zonder de uitvoer, verkoop of invoer van foie gras te verbieden, is een halve maatregel”, aldus DierAnimal. “Bovendien maakt het feit dat er slechts één ganzenhouderij is voor foie gras in Vlaanderen dit verbod zeker niet tot een toonbeeld van heldhaftigheid, gezien de weerslag op economie en mens slechts miniem is.”

Ook hierover diende Hermes Sanctorum al een decreet in, in december 2017, waar geen gevog aan werd gegeven. “De N-VA en Open VLD hebben het voorstel verworpen en verschuilden zich daarbij achter een studie die in opdracht van de minister zou worden uitgevoerd aan de KUL naar methodes om foie gras te produceren zonder dwangvoederen. Die studie is nog altijd niet afgerond. De N-VA heeft dit argument nochtans niet boven gehaald tijdens de stemming van vorige week. We zien hier eens te meer een politiek spelletje. Of het nu gaat om foie gras met of zonder dwangvoederen, voor DierAnimal gaat het om iets ronduit afschuwelijk dat definitief dient te verdwijnen. We wijzen er ook op dat de Belgische wet op het dierenwelzijn van 1986 het dwangvoederen als dusdanig verbiedt, maar een uitzondering voorziet voor foie gras. Begrijpe wie begrijpen kan.”

Minister Weyts wenst niet te reageren op het opiniestuk, laat zijn kabinet weten.

Corrigeer

MEER NIEUWS