VOORBESCHOUWING. Wie zijn de uitdagers voor de Belgische 4x400?

VOORBESCHOUWING. Wie zijn de uitdagers voor de Belgische 4x400?

Jonathan Sacoor werd eerder dit jaar wereldkampioen bij de junioren, en paste daarom voor de individuele 400m op dit EK. Foto: ISOPIX

Vandaag komen de Belgian Tornados in actie. Als titelverdediger en versterkt met wereldkampioen junioren Jonathan Sacoor mogen ze ambitie koesteren. Vandaag (13u15) wagen ze zich aan de reeksen zonder Jonathan en Kevin Borlée. Hoe groot zijn de kansen om zo door te stoten naar de finale van morgen?

De Belgen starten om 13.15 uur in reeks 2 van de 4x400 meter. De Belgian Tornados mogen ambitie koesteren. Ze zijn titelverdediger en kwamen met de tweede kwalificatietijd (2:59.47) naar dit toernooi. Alleen Groot-Brittanië (2:59.00) deed beter. Maar coach Jacques Borlée waarschuwt voor overmoed. “De Spanjaarden zijn de grote favoriet.” Ze zetten vooraf de derde tijd neer (3:00.65), maar hebben heel sterke individuele atleten. “De Britten hebben ook een erg goede ploeg”, gaat Borlée verder. “En vergeet Italië en Polen niet.”

Nadat Jonathan en Kevin zich plaatsten voor de individuele finale van de 400 meter vanavond, besloot Borlée om hen niet in te zetten in de reeksen deze middag. Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Dylan Borlée zullen de finaleplaats moeten verzekeren.

Tegenstanders in reeks 2 zijn Kroatïe (3:09.04), Roemenië (3:08.73), Italië (3:02.11), Spanje (3:00.65), Nederland (3:02.37), Turkije (3:05.28) en Ierland (3:05.08).

De eerste drie van elke reeks gaan rechtstreeks door, aangevuld met de twee verliezende tijden. Reeks twee kan dus al een klein voordeel zijn voor de Belgen, omdat ze dan al weten welke verliezende tijd nodig is voor de finale.

Maar ook met de reserves zouden ze zich rechtstreeks moeten kunnen plaatsen. Het piepjonge supertalent Jonathan Sacoor liep niet individueel, maar de wereldkampioen junioren was met zijn 45.03 sneller dan de Borlées dit seizoen. Jonathan Borlée kon die tijd pas op dit toernooi kloppen door in de halve finales 44.87 te lopen. Robin Vanderbemden haalde op de 200m de halve finales. Dylan Borlée deed hetzelfde op de 400m. Julien Watrin is voorlopig de enige die nog geen topvorm kon demonstreren.

Spanje, Italië en Nederland zijn in de gaten te houden in hun reeks, maar de Belgen moeten sterk genoeg zijn om één van hen te kloppen. En dan kan Jacques zaterdagavond om 21u30 voor de finale nog Jonathan en Kevin in de strijd gooien.

De inschrijvingstijden van de 4x400

VOORBESCHOUWING. Wie zijn de uitdagers voor de Belgische 4x400?
Foto: European atlethics

Ook vrouwelijke 4x400 in actie

Ook de Belgian Cheetahs komen voor het eerst in actie op een groot toernooi. De dames hebben een duidelijk doel in Berlijn: een kaartje voor de finale. Niet onrealistisch, want ze staan zevende gerangschikt.

De vrouwen starten in reeks twee met Zweden, Litouwen, Oekraïne, Polen, Frankrijk, Roemenië en Griekenland.

Coach Carole Kaboud Mebam: “Als we de finale bereiken, zijn we zeker van onze plaats op de World Relays van volgend jaar op de Bahama’s, wat ons volgende doel is. We proberen ons altijd te bewijzen en we zijn niet meer zo ver verwijderd van de Belgische Tornado’s, die ons voorbeeld zijn, Jacques Borlée helpt ons ook soms als adviseur.”

“Het was niet gemakkelijk om aan dit project te beginnen, omdat maar weinig Belgische dames in 51 seconden een 400 meter liepen. Het Belgische record van Kim Gevaert (51,45 in 2005) is nog steeds relevant.”

De kalender in Berlijn is niet ideaal omdat de Cheetahs ook individueel moeten lopen op vrijdag (series) en zaterdag (finale). “Met de meisjes zijn we al eens samen gaan zitten om over de verschillende scenario’s te praten, het is niet gemakkelijk, het valt nog te bezien of Hanne Claes bijvoorbeeld de finale van de 400m hordenzal halen.

De Cheetahs kregen al een tegenvaller te verwerken door het uitvallen van Margo Van Puyvelde. Van Puyvelde was sterk in de reeksen van de individuele 400m, maar kwam door een stressfractuur niet in actie in de halve finale. Van Puyvelde zou normaal gezien de startloopster zijn.

Kaboud Mebam zal dus moeten puzzelen met Cynthia Bolingo, Camille Laus, Hanne Claes en Justien Grillet.

VOORBESCHOUWING. Wie zijn de uitdagers voor de Belgische 4x400?
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.