Nieuwe driejaarlijkse actie vervangt de gratis zakjes bloemzaad

Gemeente geeft elk gezin een gratis boom of drie struiken

Gemeente geeft elk gezin een gratis boom of drie struiken

Foto: Geert Herman

Lochristi - Per privé-adres in Lochristi krijgt u binnenkort van uw gemeente gratis een boom, of drie struiken, of voor wie minder plaats heeft, een klimplant. "Die zullen niet in de sacoche of in de rommelschuif blijven zitten, zoals met de gratis bloemzaadjes al eens het geval was", zegt schepen van Leefmilieu Fréderic Droesbeke (Open VLD). Het initiatief "Elk een boom" vervangt driejaarlijks de bestaande zaadjesactie om de biodiversiteit in onze tuinen te vergroten. Bestellen kan tussen nu en midden oktober.

Private tuinen genoeg in Lochristi, helaas is het niet zo bijster goed gesteld met de biodiversiteit en eindigt onze creativiteit meestal met een groen - in deze dagen goudgeel - gazonnetje. "Elk een boom" moet daar iets aan doen: via de milieudienst van het gemeentebestuur kan u vanaf nu een extra groene tint binnenhalen, hetzij in de vorm van een linde, een veldesdoorn, een lijsterbes, meidoorn of pruimelaar, of drie struiken uit het rijtje sporkehout, krentenboom, hazelaar, kardinaalsmuts of sleedoorn. Wie het met een balkonnetje moet doen, heeft ook recht op groen of een kleurtje: voor die inwoners ligt er begin november een klimhortensia of kamperfoelie klaar. 

"We hebben een budget voor biodiversiteit en vroeger besteedden we dat onder meer aan de gratis zakjes bloemzaad in het voorjaar", vertelt de milieuschepen. "De laatste jaren merken we dat daar weinig van voortkomt - wellicht ook door de droogte - of doordat de zakjes al eens in de rommelschuif of in de sacoche achterblijven. Daarom hebben we beslist het geld nu te besteden aan een driejaarlijkse bomenactie. Het overblijvende budget van dit jaar volstaat zeker voor de opstart. Qua aanbod moeten de bewoners zich niet veel zorgen maken. Ondanks de "zolang de voorraad strekt"-formule is die zo goed als onuitputbaar. Andere steden en gemeenten (onder meer Hasselt) hebben al dergelijke initiatieven gelanceerd, met succes overigens."

Dat de "gratis-actie" op tien weken voor de verkiezingen valt, zal hier en daar wel voor wat smalende commentaar zorgen. "Ja, dat heeft er niks mee te maken. We kunnen nu de bomen niet meer uitdelen in het voorjaar. En ze kunnen maar afgehaald worden na de kiezing hé", lacht schepen Fréderic Droesbeke.

De samenaankoop gebeurt via Natuurpunt Moervaart - Zuidlede. Wie nog extra groen in zijn tuin wil halen, bovenop de incentive van de gemeente zelf, kan terecht op deze site. Vanaf nu tot 18 oktober kan u  via het e-loket hier uw gegevens aanvullen om uw gratis boom, drie struiken of een klimplant voor de tuin of uw balkon te halen. Op 9 en 10 november kan u het groene cadeautje gaan afhalen. 
 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio