Trofee Camille Fily voor winnaar eerste Great War Remembrance Race

Trofee Camille Fily voor winnaar eerste Great War Remembrance Race

De winnaar van de eerste Great Great War Remembrance Race, vrijdag 24 augustus, krijgt de Trofee Camille Fily. De trofee beeldt de renner uit die in de Slag om de Kemmelberg in 1918 sneuvelde. Flanders Classics en Gent-Wevelgem wil met de trofee hulde brengen aan de vele jonge mannen die sneuvelden. Het werk is van de Ieperse kunstenaar Jan Desmarets

De Great War Remembrance Race wordt gereden tussen Nieuwpoort en Ieper en wil het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken. De eerste editie vindt precies honderd jaar na het einde van de Groote Oorlog plaats, maar de organisatoren willen het niet bij één uitgave houden. Bedoeling is de wedstrijd een vaste internationale waarde te maken.

Voor de trofee vond de organisatie inspiratie in de figuur van de Franse renner Camille Fily. Hij nam in 1904 deel aan de Tour de France, en was toen noen amper zeventien jaar oud. Hij is nog steeds de jongste Tourdeelnemer ooit. Hij deed het bovendien niet slecht, want van de 88 deelnemers reden slechts 44 renners die Tour – zes dagen wedstrijd goed voor 2.428 km – uit. Fily eindigde op de negende plaats. Door de vele onregelmatigheden in de wedstrijd besloot de Tourdirectie evenwel heel wat renners te diskwalificeren, onder wie Camille Fily.

Fily zag zijn fietsloopbaan ook gedwarsboomd door een verplichte militaire dienst van drie jaar. Hij probeerde in 1910 nog wel opnieuw, maar haalde geen grote overwinningen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moest hij weer soldaat worden, en werd hij ingelijfd bij het 86ième Régiment d’Infanterie. Hij hield het vier jaar vol op het slagveld, maar op 11 mei 1918 – tweed dagen voor zijn 31e verjaardag -sneuvelde hij tijdens de Slag om de Kemmelberg. De gewezen renner stierf op de fiets, terwijl hij een bericht overbracht naar het gehucht Millekruis. Camille Fily was vader van twee kinderen.

Trofee Camille Fily voor winnaar eerste Great War Remembrance Race

De trofee werd ontworpen door kunstenaar Jan Desmarets (57) uit Ieper. Hij specialiseerde zich vooral in beelden mensen of dieren in beweging. Hij heeft werken staan in o.m. Dendermonde (Ros Beiaard), Hasselt (paarden op het Leopoldplein) en Waregem (Waregem Koerse), Sint-Denijs-Westrem (parachutist), Sint-Martens-Latem (Mensentoren).

In 2000 maakte Desmarets de bronzen trofee voor de Memorial Van Damme. De Belgische regering gaf hem in 2003 opdracht om het huwelijkscadeau voor prins Laurent en prinses Claire te realiseren. De kunstenaar maakte een meute bronzen holden.

De grootvader van Desmarets vocht mee aan het Ijzerfront. Als kind maakte de kunstenaar zijn eerste beeldjes met klei uit de Palingbeek, waar de Great War Remembrance Race ook zal passeren. De beeldhouwer noemde de opdracht om de trofee te maken dan ook een verhaal van ‘de cirkel is rond.’

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.