Tweet Trump duwt Turkse munt nog verder de dieperik in

Tweet Trump duwt Turkse munt nog verder de dieperik in

Foto: EPA-EFE

De Turkse lira blijft ook vrijdagnamiddag terrein verliezen. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter aankondigde dat hij de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije gaat verdubbelen. Daarmee komen die heffingen op respectievelijk 50 procent en 20 procent.

De lira daalde direct na de tweet van Trump naar een nieuw dieptepunt. De Turkse munt verloor daarmee vrijdag al meer dan 15 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De lira was de afgelopen week al flink gedaald als gevolg van het oplopende conflict tussen Turkije en de VS over onder meer de opsluiting van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Die wordt door Turkije beschuldigd van spionage en terrorisme. Om zijn vrijlating te bespoedigen hebben de Amerikanen sancties tegen Turkije uitgevaardigd. Daarnaast zijn beide Navo-leden het ook oneens over de oorlog in Syrië en de banden die Ankara onderhoudt met Rusland.

De fors goedkopere lira betekent dat de toch al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor de mensen in het land steeds duurder.

Behalve het conflict met de VS zijn er ook zorgen over de invloed die president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank.

Erdogan is tegenstander van een renteverhoging en benoemde onlangs zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Die had net voor Trumps twitterbericht zijn plannen voor een nieuw economisch beleid uiteengezet, waarin hij onder meer de onafhankelijkheid van de centrale bank benadrukte. Ook gaat Turkije de hand op de knip houden en moet de inflatie in toom worden gehouden, klonk het.

In het kielzog van de lira verloor ook de euro vrijdag aan waarde ten opzichte van de dollar. De angst bestaat dat de vrije val van de Turkse munt overslaat op Europese banken met een blootstelling aan Turkije.

Ook de aandelen van een reeks Turkse staalbedrijven (Kardemir Karabuk Demir Celik Sanayi ve Ticaret AS en Eregli Demir ve Celik Fabrikalari TAS) werden afgestraft na de tweet van Trump. Ze gingen bijna 10 procent lager.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees