Is dit een van de pijnlijkste blunders in de geschiedenis van quizprogramma’s?

In de geschiedenis van het quizprogramma ‘Who wants to be a millionaire’ - oftewel ‘Wie wordt Euromiljonair?’ en ‘Miljonair’ in ons land - hebben er al heel wat kandidaten blunders begaan. Maar mogelijk heeft een kandidate van de Turkse versie van het programma onlangs toch de prijs gewonnen voor de meest rampzalige deelname ooit.

De zesentwintigjarige kandidate Su Ayhan had al moeite om de vierde vraag, goed voor 3.000 Turkse lira of zo’n 400 euro, juist te beantwoorden. Nochtans stond het antwoord er eigenlijk al in…

De vraag was: waar staat de Chinese muur? De vier mogelijke antwoorden die ze kreeg: China, India, Zuid-Korea of Japan.

Twee hulplijnen

Hoe simpel de vraag ook mag lijken, de jonge vrouw stond er helemaal versteld van. Zij koos er zelfs vrij snel voor om een hulplijn te gebruiken. Ze vroeg het publiek om te stemmen op wat volgens hen het juiste antwoord was.

Maar ook dat was geen grote hulp. Slechts 51 procent gaf China als juiste antwoord. Omdat de resultaten van het publiek zo verdeeld waren, koos de kandidate ervoor om nóg een hulplijn te gebruiken. Ze belde een vriend. Een vriend die gelukkig wél hulp kon bieden.

“Tragisch”

Veel verder in het programma geraakte ze echter niet. Bij de volgende vraag - waar ze de naam van de componist van een bekend Turks lied moest geven - werd ze alsnog geëlimineerd.

De kandidate én het publiek zijn sindsdien het middelpunt van spot. Toch zien sommigen er de humor niet van in. Zij beschuldigen de Turkse regering ervan de inwoners geen basisopleiding te geven.

“Ik hoop dat de mensen in het publiek er gewoon niet in slaagden het juiste antwoord te geven omdat ze dachten dat het een valstrik was”, zegt lokaal journalist Ahmet Hakan. “Anders is dit een tragisch probleem. Een probleem dat amper opgelost kan worden.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees