Forse boete nog maar eerste stap, belooft minister

Ruzie tussen minister Weyts en Airbnb escaleert: “Ook zij zullen zich aan onze regels houden”

Ruzie tussen minister Weyts en Airbnb escaleert: “Ook zij zullen zich aan onze regels houden”

Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) legt internetgigant Airbnb als eerste waarschuwing een geldboete op die kan oplopen tot 25.000 euro. Hij neemt het niet dat het Amerikaanse verhuurplatform blijft weigeren om gegevens van Vlaamse Airbnb-verhuurders aan de inspectie over te maken. “Ook Airbnb zal én moet zich aan onze ­regels houden.”

“We hebben Airbnb de af­gelopen maanden de kans gegeven zich in regel te stellen, uit de grijze zone te treden waarin ze opereren. Maar behalve dat hun advocaat bepleitte dat Airbnb de Vlaamse regels niet moest volgen, heeft het onlineplatform niks ondernomen.”

Ruzie tussen minister Weyts en Airbnb escaleert: “Ook zij zullen zich aan onze regels houden”
Foto: REUTERS

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt nu geen andere keuze te hebben dan de Amerikaanse online-logiesverhuurder te beboeten. De hoogte van die boete wordt begin volgende week duidelijk, maar zal in de duizenden euro’s lopen, met in een eerste fase een maximum van 25.000 euro.

Weyts beseft dat zo’n bedrag peanuts is voor de wereldwijd opererende internetgigant, maar beklemtoont dat dit slechts de eerste stap is. “Als het bedrijf in Vlaanderen actief wil blijven, zal het zich in regel moeten stellen.”

Hoe het zo fout kon lopen tussen de Vlaamse regering en Airbnb, is voor Weyts een raadsel. “Enkele jaren ge­leden hebben we in samenwerking met het bedrijf een transparante werkwijze af­gesproken, waarbij het bedrijf ons gegevens zou verstrekken van Vlaamse verhuurders. Niet álle gegevens, maar voldoende gegevens, zodat onze inspectiediensten steekproeven kunnen houden, om te controleren of verhuurders in orde zijn met bijvoorbeeld de brandveiligheidsnormen. Die steekproeven houden we ook bij uitbaters van B&B’s en hotels van verschillende grootte, en dat zonder ook maar de minste problemen.”

“Maar plots kwam het bedrijf op die afspraak terug en blijven alle deuren gesloten. Dat was niet de afspraak: de regels die in Vlaanderen gelden voor hotels, B&B’s en andere toeristische verblijven, moeten én zullen ook gelden voor verhuurders op Airbnb”, aldus de ontstemde minister.

Vlaanderen staat niet alleen

De Vlaamse boete mag dan niet indrukwekkend zijn, Airbnb ziet over de hele wereld gelijkaardige procedures op zich af komen. Begin deze week kondigde Bill de Blasio, de burgemeester van New York, een nieuw reglement af, waarbij Airbnb een boete van 1.500 dollar moet betalen per keer dat het weigert om informatie over een Airbnb-adres vrij te geven.

Ook Brussel is het vrijbuitersgedrag van Airbnb beu. Het verzegelde enkele maanden geleden zelfs verschillende Airbnb-logementen, wegens oneerlijke concurrentie met de Brusselse hotelsector.

Ons land telt volgens een laatste overzicht zo’n 10.000 Airbnb-adressen, zo’n 5.000 in Vlaanderen. De huuropbrengsten worden in ons land op zo’n 80 miljoen euro per jaar geschat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees