Van Avermaet wil Europees goud pakken: “Man tegen man heb ik geen schrik van Sagan”

Van Avermaet wil Europees goud pakken: “Man tegen man heb ik geen schrik van Sagan”

Hij mocht niet meedoen van BMC, omdat de BinckBank Tour al een dag later van start gaat. Maar Greg Van Avermaet (33) kreeg zijn zin en staat extra gemotiveerd aan de start in Glasgow. “Ik heb van die Europese trui een hoofddoel gemaakt.”

Je straalt vertrouwen uit Greg. Zondag hebben we er een gouden medaille bij.

“Graag. De vorm is ook goed. Ik ben sterk uit de Tour gekomen en heb zeer goed San Sebastian verteerd, wat toch een lastige koers is. We zijn nu een week verder en die goede vorm kan niet weg zijn. En ik krijg een parcours op mijn maat voorgeschoteld. Ik ben zeer gemotiveerd om er zondag het beste van te maken.”

De Olympische Spelen in Rio kwamen er ook veertien dagen na de Tour. En weten allemaal wat er daar gebeurde…

“In de Tour ga je altijd een tikkeltje dieper dan dat je op training kan gaan en dat zorgt voor een supercompensatie twee weken later. Dus wat mij betreft mag dit hetzelfde scenario zich nog eens herhalen. Die Europese trui is ook een hoofddoel.”

Vind je die mooi?

“Er is wel iets mee te doen (grijnst). Al ga ik er wel een zwarte broek bij dragen.”

Veel toppers halen wel hun neus op voor dit EK. Jij niet, integendeel. Want je mocht eerst niet meedoen van BMC.

“Ik heb aangedrongen bij het team. Ook al staat het EK nog niet zo hoog aangeschreven in het wegwielrennen, het is gewoon een mooie wedstrijd. Vorig jaar reed ik niet omdat ik op dat parcours in Herning niet kon winnen. Maar nu wel, dus moet je je kans gaan. Zoveel truien zijn er niet te verdienen hé voor ons. Voor mij is dit een hoofddoel, zeker omdat ik op het lastige WK in Innsbruck niet als favoriet start. De klimmers maken daar meer kans.”

De datum van dit EK, daags voor de BinckBank Tour en twee dagen na de Ronde van Polen, is niet ideaal.

“Het is moeilijk met die drukke kalender, het sterkste deelnemersveld aan de start te krijgen. Een dag eerder, op zaterdag, zou al niet slecht zijn. We vliegen zondag na de koers met een charter van de organisatie naar Nederland, om een dag later te starten in Friesland.”

Hoe dan ook, België is zondag favoriet. Iedereen gaat naar jullie kijken.

“Er zijn nog wel wat goede teams aan de start hoor. De Duitsers met Degenkolb, de Italianen met Colbrelli en Viviani, er is Sagan. En de Britten zullen voor eigen volk ook willen presteren. Maar ja, we hebben een sterk team en zeker op dit parcours kom je uit bij de Belgen. Als ik op zo’n parcours met BMC zou rijden, ben ik ook de kopman en zullen we ook op kop moeten rijden. Ik ben dat gewoon, dat maakt weinig verschil. We gaan om die koers te winnen.”

Jij bent de absolute kopman?

“Ik denk dat ik al het meest bewezen heb maar ik denk dat Jasper Stuyven en Wout van Aert naast mij mogen staan. Jasper is ook zeer goed uit de Tour gekomen en Wout heeft vorige week nog een koers gewonnen. Het is geen nadeel dat je meerdere pionnen kunt uitspelen. Het komt erop aan met zoveel mogelijk Belgen de finale in te gaan. Dan sta je tactisch sterker. We moeten sowieso de koers proberen naar onze hand te zetten.”

Jullie moeten proberen om een massasprint te vermijden?

“We zijn alle drie een beetje rap, maar met mannen als Kristoff, Viviani en Degenkolb ga je beter niet naar de meet. Hoe kleiner de groep hoe beter. Als ik tegen Sagan man tegen man moet spurten, heb ik niet echt veel schrik.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.