Betoging tegen corruptie in Roemenië leidt tot geweld: 440 gewonden

Betoging tegen corruptie in Roemenië leidt tot geweld: 440 gewonden

Foto: EPA-EFE

Bij verschillende gewelddadige confrontaties tussen politie en betogers in de marge van het grootschalige protest tegen de Roemeense regering zijn in Boekarest enkele honderden gewonden gevallen. Het nieuwsagentschap Agerpres zegt zaterdagochtend dat 440 personen gewond zijn geraakt, onder wie 24 politieagenten. De politie zette traangas in en pakte verschillende betogers op.

Tienduizenden Roemenen trokken vrijdagavond de straat op in verschillende steden in Roemenië tegen de sociaal-liberale regering. Alleen al in hoofdstad Boekarest ging het volgens nieuwsagentschap Mediafax zeker om 20.000 betogers. Ze uitten hun onvrede over de regering die naar hun mening corruptie in de hand werkt.

Ook in andere steden in het land verzamelden duizenden betogers. In Cluj-Napoca ging het volgens Mediafax om tienduizend betogers, in Sibiu om vijfduizend, in Brasov om tweeduizend en in Timisoara om tweeduizend. Ze drukten hun ongenoegen uit over de sociaaldemocraten (PSD), die de regering van Viorica Dancila domineren.

Het waren Roemeense gastarbeiders die deze keer tot de betogingen hadden opgeroepen. Zij zijn op dit moment op vakantie in hun land. Via sociale netwerken spraken ze af. De protesten tegen de regering die door de sociaaldemocraten geleid worden, duren al maanden. Critici beschuldigen hen ervan dat ze gestaag proberen de corruptiewetgeving af te zwakken. Ook zouden ze het werk van het gerecht ondermijnen.

Begin juli stuurde de regering de vooraanstaande speciaal aanklager Laura Kövesi de laan uit. Ze had verschillende politici beschuldigd van corruptie en laten veroordelen tot een celstraf.

De machtige PSD-leider Liviu Dragnea bijvoorbeeld, die aan de touwtjes zou trekken van Dancila, die geldt als zijn handpop, kan geen minister-president meer worden. Hij is veroordeeld voor verkiezingsfraude. Ook is hij in eerste aanleg veroordeeld wegens aanzetting tot ambtsmisbruik.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees