Bosbranden leggen belangrijke boodschap uit de Tweede Wereldoorlog bloot

De aanhoudende droogte en hitte heeft al voor heel wat leed en schade gezorgd. Maar de Ierse bosbranden hebben nu ook gezorgd voor een historische onthulling. Nadat talloze struiken tot as werden herleid, verscheen er immers een boodschap uit de Tweede Wereldoorlog: "EIRE 8".

Het vuur bij Bray Head aan de oostkust van Ierland woedde hevig. Van het overwoekerde bos schoot amper iets over. Maar het was net die brand, die een historische tekening opnieuw blootlegde. Dat liet de Ierse luchtmacht weten. 

Boodschap uit 1940

EIRE is een boodschap uit de Tweede Wereldoorlog, zo bevestigt de Garda Air Support Unit. In de jaren '40-'45 trokken soldaten naar de grens om daar op de grond vier letters aan te brengen. Voor deze boodschap zou er in 1944 bijna 2 ton aan stenen gebruikt zijn. De troepen maakten de EIRE zo groot en zo duidelijk mogelijk, zodat piloten de boodschap gemakkelijk zouden kunnen opmerken.

'Eire' stond immers voor 'Ierland', wat in de Tweede Wereldoorlog dan weer gelijkstond aan "veiligheid". Het Ierse luchtruim was immers neutraal, aangezien het land zich afzijdig wilde houden in de strijd die Hitler voerde. Zodra piloten over de letters vlogen, beseften ze dat ze de grens van het oorlogsgebied hadden overschreden.

Niet de enige

"De EIRE 8 is in bijzonder goede staat en de tekening is een mooie illustratie van hoe naties elkaar met dergelijke boodschappen konden helpen of waarschuwen", klinkt het bij de Ierse luchtmacht. Volgens hen zouden er in de jaren veertig een tachtigtal van deze boodschappen gebouwd zijn over de volledige lengte van de kustlijn van Ierland. Die zijn echter vaak niet meer terug te vinden, aangezien de stellingen door de tand des tijds overwoekerd of (deels) ineengestort zijn. Daaorm is EIRE 8 een zeldzame vondst.

Foto: Garda Air Support Unit

Foto: Garda Air Support Unit

Corrigeer

RECENT NIEUWS

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees