EK ATLETIEK. Koen Naert: marathonloper op missie, verpleger met roeping

EK ATLETIEK. Koen Naert: marathonloper op missie, verpleger met roeping

Foto: Photo News

Als topmarathonloper is hij een controlefreak en denkt hij in de eerste plaats aan zichzelf. Als gewezen verpleger in het brandenwondencentrum van Neder-over-Heembeek plooide hij zich dubbel voor zijn patiënten. “Toen de aanslagen van Zaventem plaatsvonden, was ik drie maanden profatleet. Ik twijfelde geen ogenblik om te helpen.” Koen Naert, marathonloper op ­medaillemissie, verpleger met een roeping.

Last minute arriveert Koen Naert (28) in Berlijn, als laatste van de Belgische delegatie. Een bewuste keuze. Niet omdat hij asociaal wil doen, wel omdat hij anders te veel eten moeten meesjouwen. “Anders zit mijn valies vol eten, nu is ze er slechts half mee gevuld. Ik breng bijvoorbeeld mijn pasta mee, die ik zelf kook. Ik zweer bij West-Vlaamse eierkoeken: lichtverteerbaar en boordevol koolhydraten. Ik heb ook ­Rice Crispies bij, lichte dingen.” Een weegschaal mag niet ontbreken. “Ik sta er vanaf acht weken voor mijn marathon drie keer per dag op. Wanneer ik opsta, voor en na de eerste training, zodat ik weet hoeveel vocht ik moet aanvullen.”

Zijn dagtaken houdt hij rigoureus bij. “Vanaf donderdag tot de wedstrijddag heb ik alles op papier: wat moet ik doen, wat moet ik eten… Dat heb ik nodig voor mijn mentale gemoedsrust. Die laatste dagen zit ik in een cocon. Ik kan dan echt rare gedachten hebben, in mijn hoofd ben ik dan kierewiet.”

Dan gaan bijvoorbeeld de alarmbellen af als hij zijn vrouw ziet nippen van een beker waarvan zonet hun zoontje heeft gedronken. “Dan zeg ik al lachend: Als je nog één keer van die beker drinkt, geef ik je geen kussen meer.

Of hij dan ook bijvoorbeeld, zoals Chris Froome, een vuistje geeft en geen handen meer schudt die laatste dagen, om niet te worden besmet met ziektekiemen? Naert lacht. “De coureurs zijn daar nog meer mee bezig. Ik wilde Jelle Wallays, een goede vriend, eens een hand geven toen hij piekte naar een wedstrijd, maar het moest een vuistje zijn. Ik loop wel met handontsmettingsmiddel rond.”

EK ATLETIEK. Koen Naert: marathonloper op missie, verpleger met roeping
Foto: Olivier Matthys

Het typeert hoe maniakaal de marathonloper bezig is met zijn vak. En met succes. Wie was bijvoorbeeld die Europeaan die achtste werd in de marathon van New York vorig jaar tussen het Afrikaanse geweld? Koen Naert. Wie is de op twee na beste Belgische marathonloper? Naert. Met een chrono van 2.10.16 is de op-en-top prof medailleoutsider op dit EK. “Al zal ik dat niet van de daken schreeuwen, dat is niet mijn stijl.”

Dubbelleven

Tot 2016 leidde hij een dubbelleven: hij was niet alleen marathonloper, maar ook verpleger in het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek, het bekende brandwondencentrum. Een roeping, zegt hij, ook al wordt hij er geconfronteerd met menselijk leed. “Sommige patiënten hebben geen huid meer over negentig procent van hun lichaam. Zij moeten in een bad op veertig graden. Voor hen is dat nodig, ik sta uren in dat bad te zweten, mijn mondmasker doornat van het zweet.”

En zo was hij die 22ste maart 2016 op weg naar zijn kinesist in Leuven – hij was toen drie maanden voltijds profatleet – toen hij op de radio hoorde over de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. “Ik belde mijn collega in het brandwondencentrum die me zei: Het is hier één en al chaos. Als je wilt, mag je altijd bijspringen. Ik ben meteen naar daar gereden en heb tot ’s avonds laat geholpen. Toen wist ik: Dit is een stukje van mijn leven. Ik had echt het gevoel dat ik iets bijdroeg aan de maatschappij.”

EK ATLETIEK. Koen Naert: marathonloper op missie, verpleger met roeping
Foto: Olivier Matthys

Met het lopen probeerde hij toen zijn zinnen te verzetten, maar dat lukte moeilijk in die periode. “Dat gevoel van iets te kunnen doen, miste ik. Daarom ben ik nu opnieuw gaan studeren, postgraduaat wondzorg en weefselherstel. Zolang ik profatleet ben, blijf ik mij bijscholen. Topsport komt nu op één, maar na mijn atletencarrière wil ik opnieuw brandwondenverpleging doen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.