Brandweer heeft brand in Antwerpse haven onder controle: rampenplan stopgezet, perimeter opgeheven

Ekeren / Stabroek / Kapellen / Putte-Kapellen -

De perimeter die zondagmorgen was ingesteld na een brand met schadelijke rook in de Antwerpse haven, is zopas opgeheven. “We hebben de brand onder controle en enkel de zone vlak rond het bedrijf blijft operationele zone voor de hulpdiensten. De andere bedrijven kunnen nog hinder ondervinden, maar evacuatie is niet meer noodzakelijk”, klinkt het. Het gemeentelijke rampenplan is stopgezet.

Zaterdagmorgen kreeg de brandweer een melding van een brand met nikkelsulfide in een loods van 6.000 m² in de Emdenweg, aan het Leopolddok in de Antwerpse haven. Het ging om een zogenaamde smeulbrand, met kleine vlammen.

“We hebben te maken met moeilijke omstandigheden”, klonk het zondagochtend nog bij de Antwerpse brandweer. “Het is ongelofelijk warm in die loods, en je kan het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij. Er zijn meerdere brandhaarden aanwezig in de stof zelf. Het is belangrijk dat we die volledig uit elkaar trekken opdat we die goed kunnen afblussen.”

De Antwerpse brandweer werkt daarom met speciale pakken, en gebruikt perslucht om in veilige omstandigheden te kunnen werken. Er werden ook bijkomende ploegen opgeroepen om eventuele andere branden in Antwerpen de baas te kunnen.

(Lees verder onder de tweet en video.)

Schadelijke stoffen in de lucht

Ook werden er permanente metingen uitgevoerd of er al dan niet schadelijke stoffen in lucht hingen. In de directe nabijheid van de brand werden verhoogde waarden van schadelijke stoffen gemeten. Op basis van die metingen werd beslist tot een evacuatie van zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 km rond de plaats van het incident.

Zondagnamiddag bevestigden de hulpdiensten echter dat het opnieuw veilig was om in de zone aan het werk te gaan. “Er kan nog geurhinder optreden, maar deze is onschadelijk in lage concentraties. Dr. Haenen van de federale gezondheidsinspectie en lid van de gemeentelijke veiligheidscel benadrukt dat het hier geen kankerverwekkend of giftig product betreft. Dankzij de evacuatie zijn gezondheidsrisico’s vermeden. En buiten de geëvacueerde zone was er nooit gevaar voor de volksgezondheid”, klonk het.

Zondagochtend werd een speciale infolijn 1771 geopend voor buurtbewoners die vragen hadden. Daar werden zo’n 300 telefoontjes genoteerd. De dienst wordt om 16 uur stopgezet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees