Ruim 24.000 metalfans op Alcatraz

Ruim 24.000 metalfans op Alcatraz
Aalbeke / Kortrijk -

De elfde editie van het Alcatraz Metal Festival heeft afgelopen weekend maar liefst 24.000 bezoekers naar Kortrijk gelokt. Dankzij het goede weer kochten veel festivalgangers nog last minute een dagticket. De organisatoren blikken tevreden terug.

Met namen als Limp Bizkit, Dimmu Borgir en Helloween Pumpkins United op de affiche slaagde Alcatraz er ook dit jaar in om een aantal kleppers in het metalgenre naar Kortrijk te halen. Maar Alcatraz is heus niet enkel voor kenners van thrash, hardcore, death of doom metal. Met de line-up van de eerste festivaldag mikten de organisatoren op een breder publiek. “Met Status Quo en Brides of Lucifer - het nevenproject van de mannen achter Scala - hebben we geprobeerd om een publiek aan te spreken dat wat schroom heeft om naar een metalfestival te gaan”, zegt persverantwoordelijke Bernard De Riemacker. “En ik heb enkel positieve reacties gehoord over onze line-up.” De wolkbreuk vrijdagavond kon de pret in ieder geval niet bederven, en tegen dat de eerste groep zaterdag het podium besteeg, was de weide al weer zo goed als droog.

Op zaterdag was het vooral uitkijken naar Limp Bizkit, de Amerikaanse nu-metalband rond Fred Durst. Het icoon van de jaren negentig gaf zaterdag het beste van zichzelf op de Prison-mainstage, en het publiek kon het wel smaken. En tot vreugde van de zondagse festivalgangers hadden de bandleden van de Duitse band Helloween zich op tijd verzoend om het driedaagse metalfeest af te sluiten met hun Pumpkins United-show.

Maar ook naast de twee podia, The Swamp en The Prison, viel het afgelopen weekend heel wat te beleven. “We hebben opnieuw geprobeerd om ons publiek te verrassen. Dit keer deden we dat met Hellzapoppin, een freakshow messenwerpers en vuurspuwers. Dat is geen metal pur sang, maar past perfect bij de totaalbeleving. Net als onze prison guards in hun latex pakjes”, zegt De Riemacker. “Bands treden hier graag op, ze zijn zeer enthousiast over het publiek en de sfeer op Alcatraz. En het helpt natuurlijk ook als burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de groepen in de watten legt met speciaal voor de gelegenheid ontworpen pralines.”

Met de elfde editie bijna achter de rug, kunnen de organisatoren alvast tevreden terugblikken. “Het bezoekersaantal is ongeveer hetzelfde als vorig jaar, misschien zelfs iets hoger door veel late beslissers. Dankzij het goede weer kochten veel festivalgangers nog last minute een dagticket”, zegt De Riemacker. “Maar om nu al vooruit te blikken naar volgend jaar is het nog wat te vroeg. Eerst zullen we deze editie grondig evalueren, en dan kunnen we beginnen denken aan volgend jaar. Deze geslaagde editie geeft ons in elk geval veel goesting om het volgend jaar nog beter te doen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S