Vanaf vandaag gratis beschikbaar op gemeentehuis: de huisdierensticker

Video: VTM

In bijna alle Vlaamse steden en gemeenten kan ja vanaf vandaag de nieuwe huisdierensticker gratis afhalen op het gemeentehuis. Dat meldt VTM Nieuws. De sticker maakt duidelijk hoeveel en welke huisdieren in huis aanwezig zijn en is voor de brandweer een belangrijk hulpmiddel in noodsituaties.

“Je maakt het de brandweer dan veel gemakkelijker om tijdens een interventie snel en efficiënt te opereren én je kan vele dierenlevens redden”, zei minister van dierenwelzijn Ben Weyts in mei nog bij de voorstelling van de dierensticker. Op de sticker kunnen baasjes invullen hoeveel en welke dieren er in huis aanwezig zijn, zodat de brandweer ook hun levens kan redden in geval van nood.

Verschillende gemeenten maken al gebruik van een huisdierensticker, zodat er heel wat verschillende stickers in omloop zijn. Soms bestaan er zelfs verschillende varianten binnen dezelfde brandweerzone. Deze eenvormige, Vlaamse dierensticker moet verwarring tegengaan.

“Vals gevoel van veiligheid”

De Vlaamse overheid betaalt de drukkosten van de sticker, zodat de steden en gemeenten ze enkel nog moeten verdelen. Maar in de Antwerpse gemeente Zwijndrecht zal dat niet gebeuren. Volgens waarnemend burgemeester Aard Van der Donckt (Groen) gebeurt dat op vraag van de brandweer: “Onze brandweerlui bestrijden een brand, en doen hun interventie zoals ze dat altijd zouden doen. Op zo’n sticker kan je namelijk niet aangeven of er ook een oude man, een kind, of iemand die aan zijn bed gekluisterd is aanwezig is. Of stel dat je huisdier weggelopen is, maar de brandweer gaat er toch naar zoeken en neemt zo onnodige risico’s. Neen, daarom gebruiken wij die sticker liever niet.”

Video: ATV

Corrigeer

MEER NIEUWS