Disney komt met eerste openlijk homoseksuele personage, maar krijgt meteen de wind van voren

Disney komt met eerste openlijk homoseksuele personage, maar krijgt meteen de wind van voren

Archiefbeeld Disneyland Parijs. Foto: Kees van de Veen

De opnames van de nieuwe Disney-film ‘Jungle Cruise’, gebaseerd op de gelijknamige DisneyWorld-attractie zijn al volop bezig. In de film zou Disney voor het eerst een groot aandeel schenken aan een homoseksueel personage, maar zowel de gekozen acteur als de beschrijving van het personage stoten heel wat mensen voor de borst.

Het nieuws is nog niet eens officieel bevestigd door Disney, maar nu al is er heisa over het homoseksuele personage dat acteur Jack Whitehall naar verluidt zou vertolken in de nieuwe Disney-film ‘Jungle Cruise’. Niet omdat het personage op mannen valt, wel omdat Disney - als de geruchten kloppen - enkele tamelijk toondove keuzes gemaakt heeft in verband met het personage.

Volgens een bron van de Britse krant The Sun zal acteur Jack Whitehall “een homoseksuele man spelen die heel vrouwelijk is, heel extravagant en heel grappig.” Het personage zou de broer zijn van het vrouwelijke hoofdpersonage in de film en als dusdanig ook een groot aandeel in de film krijgen. Goed nieuws voor de representatie van holebi’s, zou je denken. Maar volgens velen is niets minder waar.

Disney komt met eerste openlijk homoseksuele personage, maar krijgt meteen de wind van voren
Jack Whitehall. Foto: AFP

Een eerste probleem is de keuze van acteur Jack Whitehall voor de vertolking van het personage. Whitehall is hetero en daarom volgens critici niet geschikt voor de rol. Homomannen worden nog maar al te vaak hetero rollen ontzegd omdat ze ‘toch niet mannelijk genoeg zijn’, klinkt het. En nu er een rol is waar dat helemaal geen probleem mag zijn, wordt die aan een heteroman gegeven.

Maar daar houdt het niet bij op. Ook de beschrijving van het personage maakt heel wat mensen ongemakkelijk. “Vrouwelijk, extravagant en grappig” is namelijk de meest stereotiepe beschrijving van een homoseksueel personage die je je kan indenken. Velen vrezen daarom dat het - zoals maar al te vaak het geval is - alweer om een seks- en liefdeloos personage zal gaan dat enkel opgevoerd wordt voor grappige momenten in de film.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees