Publieke piano komt na twee jaar terug naar inkomhal van Sint-Pietersstation

Publieke piano komt na twee jaar terug naar inkomhal van Sint-Pietersstation

De blauwe piano keert terug naar de stationshal, zoals in 2014 (foto), maar ditmaal met de handtekeningen van de kampioenenploeg van KAA Gent erop. Foto: shg

Gent -

De 56.000 pendelaars die dagelijks in en uit het sta­tion Gent-Sint-Pieters lopen, kunnen vanaf vrijdag weer een maand lang genieten van live pianomuziek. Na twee jaar afwezigheid keert 123-piano terug naar de inkomhal. “We hebben die locatie echt gemist.”

Twee jaar geleden stond hij nog in de Ghelamco Arena, maar nu komt de ‘Buffalopiano’ naar het Sint-Pietersstation. Getekend door de kampioenenploeg van 2015, om de huidige ploeg bij het begin van het seizoen moreel te steunen.

De komst van de piano kadert in het project 123-piano, dat na twee jaar afwezigheid opnieuw het station aandoet. “De voorbije jaren hebben we het sta­tion als locatie echt gemist”, zegt Frederik Sioen, muzikant en bezieler van het project. “Veel mensen vroegen of ze ooit zou terugkeren. Iemand vertelde zelfs dat hij speciaal zijn partituren naar het werk meenam om in het station een stukje te kunnen spelen voor de voorbijgangers.”

Want dit is natuurlijk het doel: mensen overal in de stad met een streepje muziek verblijden. Daarom staat voor het eerst ook een piano in de inkomhal van het AZ Sint-Lucas. “Een ziekenhuis heeft altijd iets triest. Door er een piano te zetten, kunnen we de omgeving, de patiënten en de bezoekers wat opfleuren”, zegt ­Sioen.

Publieke piano komt na twee jaar terug naar inkomhal van Sint-Pietersstation
Deze piano stond in 2015 een maand in de Ghelamco Arena, maar verhuist nu naar de drukke stationshal. Foto: fvv

Piano zonder geluid

De andere drie piano’s komen in muziekcentrum De Bijloke, en net als vorig jaar in De Krook en onder de stadshal.

Ook de take away-piano keert terug. Mensen kunnen vanaf dit weekend online een liedje bestellen, dat op dinsdag door een fietspiano aan huis wordt ‘geleverd’.

Het evenement wordt zelf ook ingefietst. Vrijdagavond kunnen geïnteresseerden van locatie naar locatie fietsen, waar een artiest telkens een concertje speelt.

Het parcours eindigt om 22 uur onder de stadshal met een silent concert. “Het officiële sluitingsuur van de piano’s is 22 uur, om nachtlawaai te voorkomen. Als ludiek antwoord wordt de vleugelpiano onder de stadshal verbonden met koptelefoons, zodat de mensen toch kunnen genieten van de muziek.”

123-piano, van 17 augustus t.e.m. 23 september. Info en tickets (gratis) voor het ‘stille optreden’ via www.123-piano.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio