Vergeet (heel even) de Borlées, deze Noren zijn de meest succesvolle familie in de atletiek en dat weten ze

Vergeet (heel even) de Borlées, deze Noren zijn de meest succesvolle familie in de atletiek en dat weten ze

Foto: Sven Hoppe/dpa

Jacques Borlée is met recht en reden trots op wat zijn kroost op het afgelopen EK in Berlijn presteerde. Toch zijn de Borlées niet het meest succesvolle familiebedrijf in de atletiekwereld. Die eer gaat naar de Noorse familie Ingebrigtsen. Buitenbeentjes, extravert, spartaans gedrild door vader Gjert.

‘Team Ingebrigtsen’ is de docureeks die sinds 2015 op de Noorse televisie loopt. Al vier jaar lang volgt een cameraploeg van NRK, de Noorse staatstelevisie, de excentrieke familie uit het Zuid-Noorse Stavanger. ‘Wij zijn de besten’ is het weinig bescheiden levensmotto van vader Gjert, een autodidact als trainer met zijn eigen kinderen als proefkonijnen.

Vader Gjert heeft zijn gelijk gekregen. Zonen Martin en Kristoffer hebben de atletiek intussen al vaarwel gezegd maar met Filip, Henrik en de amper 17-jarige Jakob beschikt de familie Ingebrigtsen over drie Europese topatleten. De nu 10-jarige Ingrid, het enige meisje in de familie van zeven kinderen, en de 4-jarige William worden nog achter de hand gehouden.

Het palmares van de familie Ingebrigtsen oogde al voor de start van het EK in Berlijn indrukwekkend. Henrik (27) is de Europese kampioen op de 1500m van 2012. In 2014 voegt hij daar een zilveren medaille aan toe, nog eens twee jaar later neemt hij vrede met brons. Maar die dag in Amsterdam is het wel zijn twee jaar jongere broer Filip (25) die met de Europese titel aan de haal gaat.

Vergeet (heel even) de Borlées, deze Noren zijn de meest succesvolle familie in de atletiek en dat weten ze

Toch is het vooral de nog altijd maar 17-jarige Jakob die de ster van de familie is. Afgelopen vrijdag won de jonge Noor de 1500m in een finale waarin ook zijn oudere broers Henrik en Filip aanwezig waren. En een dag later realiseerde Jakob de onwaarschijnlijk geachte dubbel: hij won ook nog eens de vijf kilometer in een razendsnelle tijd en met zijn broer Henrik op de tweede plaats. Met zijn twee titels is Jakob Ingebrigtsen de jongste Europese kampioen ooit en hij is ook de eerste die de dubbel 1500m - vijf kilometer realiseert.

Jakob is het resultaat van een leven lang experimenteren van vader Gjert met zijn oudere zonen Filip en Henrik. “Jakob heeft alleen maar de goede dingen van ons overgenomen”, reageerde Henrik na afloop van de vijf kilometer. “De familie Ingebrigtsen staat voor teamwork, we duwen elkaar naar een hoger niveau. Toen vader met de tienjarige Jakob begon te werken, wist hij perfect welke aanpak zou werken en welke niet.”

Voor vader Gjert was het succes in Berlijn geen verrassing. “Ik sta enkel versteld van hun mentale kracht”, liet hij bij de Noorse pers optekenen.

De Ingebrigtsens zijn populair én omstreden in hun thuisland. Omstreden omwille van hun uitgesproken ambities, omdat ze zichzelf als de besten beschouwen en omdat ze zich ‘anders’ voelen dan hun landgenoten. Populair omwille van hun resultaten. Jammer dat Filip in Berlijn zijn kansen niet voluit kon verdedigen als gevolg van een kuitblessure.

Corrigeer