Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen

Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen

Foto: rtr

Vlakbij de Italiaanse havenstad Genua is dinsdagmiddag een viaduct van een snelweg ingestort. Daarbij zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen, onder wie één kind. Gevreesd wordt dat het slachtofferaantal nog zal oplopen.

OPROEP. Verblijft u momenteel in Genua? Of was u getuige van de instorting? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be.

De Morandi-brug, een vierbaansweg uit de jaren zestig die deel uitmaakt van de A10, stortte iets voor 12 uur in. Op dat moment was het hevig aan het stortregenen en getuigen zagen hoe de brug geraakt werd door een blikseminslag. In totaal kwamen tientallen meters brug naar beneden, onder meer op onderliggende appartementen en fabrieksgebouwen, al vielen de meeste brokstukken wel in de Polcevera-rivier.

Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen
Foto: Belga

De wagens die zich op dat moment op het viaduct bevonden, vielen ongeveer vijfenveertig meter naar beden. Volgens Angelo Borrelli, hoofd van de Civiele Bescherming, ging het om 30 tot 35 personenwagens en drie zware voertuigen. Technici van de snelwegbeheerder onderzoeken intussen de stabiliteit van de rest van de brug.

Video: rr

Zeker 35 doden

Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa, dat zich baseert op bronnen bij de brandweer, zijn er al zeker 35 doden te betreuren, waaronder één kind. Alle dodelijke slachtoffers zijn inzittenden van de auto’s. Er wordt gevreesd dat de dodentol nog verder zal oplopen, er zouden namelijk ook nog een tiental vermisten zijn. Vier mensen werden levend vanonder het puin gehaald, vijf gewonden verkeren nog in levensgevaar.

De prefectuur van Genua heeft twee telefoonnummers geactiveerd, voor inlichtingen en om vermiste personen te melden: 010/5360637 en 010/5360654. Volgens de FOD Buitenlandse Zaken is het nog te vroeg om te achterhalen of er Belgen betrokken zijn bij het drama.

Getuigen: “Ik zag de brug instorten”

“Ik zag allemaal mensen die naar mij toe kwamen gerend, op blote voeten en doodsbang”, zegt Alberto Lercari, die op het moment van de instorting op de brug was, tegen Corriere della Sera. “Ik hoorde een enorm lawaai. Het was verschrikkelijk. Ik zag de brug instorten.” Een andere getuige vertelt: “We stonden op een rij: we zagen de tragedie zich voor onze ogen voltrekken, en toen was er niets meer.”

Frenk Abdiu woont nabij, en doet zijn verhaal aan Sky News: “Ik hoor plots gigantisch veel lawaai, maar het was nog aan het regenen, dus dacht ik dat het donder en bliksem was. Maar toen ik door mijn keukenraam keek, zag ik wat er buiten allemaal gebeurd was. Ik kon niet geloven dat de brug ingestort was, want we wandelen daar bijna elke dag onderdoor.”

Tegen de krant Il Secolo XIX zegt een omwonende dat de brug vandaag iets meer leek te schommelen dan normaal. “Ik loop bijna iedere dag langs de brug, die vaak een beetje schommelt door vrachtwagens. Maar vanochtend had ik het idee dat het heviger was dan normaal.”

Reddingswerkers: “Dit is de hel”

“Dit is de hel”, zeggen hulpverleners betrokken bij de zoekactie naar slachtoffers, tegen La Stampa. “Dat het nu gestopt is met regenen, maakt het zoeken wel makkelijker.” Ondertussen is het Italiaanse Rode Kruis ter plaatse met speciale reddingsteams en hulphonden.

Alle hulpdiensten uit de omliggende omgeving rukten uit, en ook alle ziekenhuizen uit de buurt vingen slachtoffers op. Wegens een gaslek moest een deel van de interventiezone wel tijdelijk ontruimd worden.

Ook nu nog hoedt de brandweer zich naar verluidt voor explosies van verwoeste gasleidingen. De hulpdiensten vrezen ook dat de overhangende brugcomponenten die niet ingestort zijn, alsnog naar beneden zouden komen. Daarom werden de onderliggende huizen en bedrijven ontruimd.

Verslagenheid en woede

De Italiaanse minister van verkeer Danilo Toninelli sprak tijdens een televisieoptreden intussen van een “immense tragedie”. Hij bestempelde de ramp als “een goed voorbeeld van de vervallen staat van de Italiaanse infrastructuur”, en verklaarde dat “degenen die verantwoordelijk zijn voor het slechte onderhoud een prijs zullen betalen”.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini bedankt op een persconferentie in het Siciliaanse Catania eerst de hulpdiensten. “Ik bedank de brandweerlui, de hulpdiensten en de vrijwilligers die sinds het begin aan het graven zijn en mensenlevens redden”, zo klonk het. Maar ook Salvini waarschuwde daarna: “Ik ben zelf honderden keren over die brug gereden, en ik zal er alles aan doen om de namen van de verantwoordelijken boven te krijgen. Het is onaanvaardbaar om zo te sterven in Italië.”

Salvini zei ook dat Italië zwaar moet investeren in zijn grotendeels verouderde infrastructuur. “Een groot deel van Italië moet veilig gemaakt worden. Als iemand ons probeert tegen te houden om het geld uit te geven dat nodig is om wegen veilig te maken, dan zullen we ons moeten afvragen of we onze internationale verplichtingen moeten blijven nakomen, dan wel de veiligheid van Italianen eerst te plaatsen”, verwijst de minister naar mogelijke beperkingen door de Europese Unie. “Dan zal ik natuurlijk de tweede optie kiezen”, waarschuwt Salvini.

Enkele uren later zette Salvini zijn betoog nog eens kracht bij op Twitter, met de woorden: “Hoe meer ik denk aan de doden van Genua, hoe bozer ik word. Zij die verantwoordelijk zijn voor deze ramp, zullen hier héél, héél, héél zwaar voor betalen.”

De Italiaanse premier Giuseppe Conte komt vanavond nog naar de plaats van de ramp, en zal de nacht doorbrengen in Genua.

Voorlopig gissen naar oorzaak

De brug werd in de jaren zestig gebouwd, is meer dan een kilometer lang en 90 meter hoog. Een structurele verzakking is een hypothese, al vonden er in 2016 nog herstelwerkzaamheden plaats aan de brug. Sommige media maken echter ook gewag van een hevig onweer op het moment van de ramp. In de regio Ligurië regent het al uren onophoudelijk. De civiele bescherming had code oranje afgekondigd.

De brug die is ingestort geeft vanuit Genua een connectie met de A10, die richting Frankrijk gaat en met de A7, die richting Milaan gaat. Uitgerekend woensdag hebben veel Italianen vakantie, waardoor het ontzettend druk is op verschillende snelwegen in het land. Heel wat mensen zijn onderweg naar de kust en de bergen.

Volgens Autostrade Per Italia (ASPI) stonden er renovatiewerkzaamheden gepland voor de brug. “Maar de instorting was onverwacht en onmogelijk te voorspellen”, aldus directeur Stefano Marigliani. “Er was geen enkele reden om deze brug als gevaarlijk te bestempelen. Ze werd ook constant gemonitord, zelfs meer dan wettelijk vereist. Het is nog te vroeg om de oorzaak vast te stellen.”

Aan grotere ramp ontsnapt?

Mogelijk is Genua aan een grotere ramp ontsnapt. Op beelden van Google Streetview zijn de appartementscomplexen te zien die direct onder de brug zijn gebouwd. Dat stuk van de Morandi-brug stortte niet in.

Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen
Foto: Polizia di Stato
Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen
Foto: BELGAIMAGE
Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen
Foto: BELGAIMAGE
Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen
Foto: BELGAIMAGE
Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen
Foto: BELGAIMAGE
Tragedie in Italië: 35 doden nadat snelwegviaduct instort, dodentol kan nog oplopen
Foto: BELGAIMAGE

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees