Deze Champions League-miljoenen loopt Standard mis en dus wachten de Europa League-kruimels

Deze Champions League-miljoenen loopt Standard mis en dus wachten de Europa League-kruimels

Foto: BELGA

Het was een belangrijke avond voor Standard. De Rouches speelden hun terugwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League op het veld van Ajax. De heenmatch eindigde op 2-2 en dus moest Standard aan de bak. Voor de Belgische eer, maar vooral voor de centen. De Rouches gingen echter met 3-0 onderuit en dus wacht de Europa League.

Wie de groepsfase van de Champions League haalt (zoals Club Brugge), is namelijk zeker van een startpremie van 15,25 miljoen euro. Daarbovenop komt er 2,7 miljoen euro per overwinning, 900.000 euro per gelijkspel en 9,5 miljoen euro bij Europese overwintering.

Daar stopt het niet want er wordt ook nog eens 585 miljoen euro verdeeld op basis van de landenranglijst van de UEFA. België staat daarop negende, net achter Oekraïne en voor Turkije. De lijst houdt rekening met de prestaties van de voorbije vijf seizoenen. Verder is er ook nog 292 miljoen euro te verdelen van de ‘marketpool’, een bedrag dat verdeeld wordt op basis van het marktaandeel in uitzendrechten per land.

Kruimels

Standard heeft het dus niet gehaald en dus is er het vangnet genaamd Europa League. Maar die is een pak minder lucratief. Deelname aan de groepsfase levert hier ‘amper’ 2,92 miljoen euro op. Per zege komt daar 570.000 euro bij en 190.000 euro per gelijkspel. Als een club overwintert, krijgt het tussen 1 en 1,5 miljoen euro bij afhankelijk van de plaats in de groep.

AA Gent en Racing Genk weten dus waarvoor ze spelen. Mochten zij de groepsfase alsnog niet halen, kunnen ze wel rekenen op een premie voor het spelen van de voorronden. Die bedraagt 260.000 euro voor de tweede voorronde, 280.000 euro voor de derde voorronde en 300.000 euro voor de play-offs.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.