Remco ‘nieuwe Merckx’ Evenepoel over “het gefluister” en de dominantie: “Kicken als ze niet meer kunnen volgen”

Remco ‘nieuwe Merckx’ Evenepoel over “het gefluister” en de dominantie: “Kicken als ze niet meer kunnen volgen”

Foto: BELGA

Remco Evenepoel. De Belgische ex-voetballer en nu wielrenner is een fenomeen. Dat bleek nog maar eens uit een gesprek met Humo.

LEES OOK (+): Remco Evenepoel rijdt peloton én eigen ploegmaats helemaal in de prak: “Mijn kast hangt al vol met truien”

De 18-jarige renner uit Schepdaal rijdt alles kapot bij de junioren. Hij kroonde zich al tot provinciaal, Belgisch en Europees kampioen op de weg én tijdrijden. Het EK won hij met een voorsprong van meer dan tien minuten op de tweede. Vanaf 1 januari 2019 rijdt hij bij de profs bij Quick Step Floors.

“Sky en Mitchelton-Scott zwaaiden na het EK met hoge sommen”, vertelt Evenepoel aan Humo. “Dat was wel even slikken. Maar één miljoen euro? Nee. Het was wel een duizelingwekkend bedrag voor vijf jaar. Ik had al langer een goed contact met Quick Step, dus heb ik hen ingelicht over de voorstellen. Quick Step heeft snel gehandeld: vanaf 1 januari 2019 rijd ik als profrenner voor hen.”

“We hebben niet over geld gesproken. Mijn ontwikkeling als renner gaat voor. Vanaf volgend jaar is fietsen immers niet meer mijn hobby. Het wordt mijn beroep. Ik was al met Quick Step op stage geweest. Ik ken die ploeg, het is bijna familie. Bij Sky zou dat toch anders zijn, er zitten zelfs geen Belgen in het team. Met Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal hebben ze grote namen voor het rondewerk, maar bij Quick Step tref ik renners die me graag zullen helpen.”

Remco ‘nieuwe Merckx’ Evenepoel over “het gefluister” en de dominantie: “Kicken als ze niet meer kunnen volgen”
Foto: GEERT TRESIGNIE

Kicken

Evenepoel had het ook kunnen maken als voetballer, maar vindt de wielerwereld een stuk fijner. “Als je aanvoerder bent bij PSV, Anderlecht en de nationale ploeg, ben je meer dan een gewone voetballer. Maar blijkbaar volstond dat niet. Jean Kindermans die zei dat ik net niet goed genoeg was? Klopt niet. Ik heb de beste fysieke tests in Anderlecht afgelegd, bij de jeugd én bij de profs. Ook technisch was ik een goede voetballer, al had ik geen actie in de voeten. Maar Lucas Biglia of Axel Witsel hebben dat ook niet, en zij spelen toch op het hoogste niveau?”

Dan maar knallen in de koers. “Het is kicken als ze niet meer kunnen volgen. Ik kijk achterom, zie dat de anderen helemaal stuk zitten, en dan schakel ik een tandje hoger. En nog een tandje. Soms kan ik echt spelen met de tegenstand. Ik versnel, laat ze terugkomen, doe alsof ik stilval, en pats! Ik ga er weer vandoor. Maar ‘de nieuwe Merckx’ hoor ik niet graag. Ik kan niet doen wat hij heeft gedaan, dat is niet aan de orde. Ik wil zélf iemand zijn. Hopelijk is dat: een nieuw wielericoon voor veel mensen.”

Remco ‘nieuwe Merckx’ Evenepoel over “het gefluister” en de dominantie: “Kicken als ze niet meer kunnen volgen”
Foto: GEERT TRESIGNIE

Gefluister

In de Ronde van Condroz dubbelde Evenepoel zowat het hele peloton. “Wat ik zou voelen als ik gedubbeld zou worden? “Vernedering. Ik zou niet meer gemotiveerd zijn om met zo’n jongen samen aan de start te staan. Ik begrijp dat veel renners blij zijn dat ik bijna weg ben. Pas op, ik heb veel vrienden in het peloton, maar ze weten hoe sterk ik ben. Voor die andere jongens is er niets aan te doen.”

“Ik hoor het gefluister over doping ook, maar ik rijd puur natuur. Ik ben dit jaar al 30 keer gecontroleerd, en ik was nooit positief. Op het Belgisch kampioenschap hebben ze zelfs gecheckt of ik geen motortje in mijn fiets had verstopt, voor én na de koers. En of ik niet met een te grote versnelling reed. Ze zoeken voortdurend uit of alles wel normaal is. Ik kan ze geruststellen: alles is normaal.”

Tot slot: wat is dé droom van Evenepoel? “In mijn stoutste dromen win ik de drie grote rondes. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar dromen is niet verboden.”

Corrigeer