Nieuwe fictie, publiekslievelingen en Vlaamse klassiekers: dit heeft Één dit najaar voor u in petto

Nieuwe fictie, publiekslievelingen en Vlaamse klassiekers: dit heeft Één dit najaar voor u in petto

Vandaag maakt Eén de volledige programmatie van het najaar bekend. Het nieuwe televisieseizoen gaat in september van start en bij de openbare omroep brengt dat heel wat nieuwe programma’s met zich mee. Fictie van eigen bodem en human interest staan centraal, maar ook enkele publiekslievelingen keren - een frisse wind later - terug naar het scherm. Voor wie er ook maar even aan durfde twijfelen, de Vlaamse klassiekers staan opnieuw dagelijks op post. Een handig overzicht:

(VER)NIEUWDE FICTIE

In de gloednieuwe, langverwachte fictiereeks Over water krijgt de voormalige tv-ster John Beckers van zijn vrouw een allerlaatste kans om zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij gaat aan de slag in de haven bij het familiale expeditiebedrijf van zijn schoonvader. Maar daar komt hij al snel in het circuit terecht van de gevaarlijkste en lucratiefste handel aan de dokken: cocaïne…

Een brandend actueel thema, denk maar aan de drugsoorlog die in Antwerpen woedt, in een tiendelige dramareeks gegoten door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda. De doorleefde personages worden vertolkt door topacteurs als Tom Dewispelaere, Tom Van Dyck, Natali Broods, Ruth Becquart, Kevin Janssens en Jeroen Perceval.

‘Over Water’ later dit najaar op Eén.

Koen De Bouw is opnieuw van de partij als hoofdrolspeler in het derde seizoen van Professor T. De briljante - en soms ook irritante - professor werkt als consultant voor de politie maar komt zelf in de problemen nadat hij een hoofdinspecteur heeft neergeschoten.

‘Professor T.’ vanaf 9 september elke zondag om 21.20 uur op Eén.

Prille liefde en enthousiaste dates in het tweede seizoen van het tragikomische Zie mij graag. Anna (Alejandra Theus) stort zich voluit op de kunst van het daten, terwijl Ben (Stan Van Samang) haar absoluut terug wil. Een relaas van het alledaagse leven inclusief relationele problemen.

‘Zie mij graag’ later dit najaar op Eén.

Vrijdagavond is voorbehouden aan enkele premières van internationale fictiereeksen, zoals het langverwachte twintigste seizoen van de detectivereeks Midsomer murders, Versailles, Vanity fair en The witness for the prosecution. Zaterdagavond wordt filmavond met onder meer Mission impossible III, Still Alice en Kate & Leopold.

REPORTAGE EN HUMAN INTEREST

Dat Eén dit najaar fors inzet op reportages en human interest blijkt uit een hele resem nieuwe programma’s en seizoenen waar de focus ligt op straffe, menselijke verhalen. Vertrouwde en nieuwe gezichten nemen de kijker mee naar de verste uithoeken, maar evengoed naar het (zieken)huis om de hoek.

• In de nieuwe human interestreeks Zelfde deur, 20 jaar later gaat Martin Heylen twee decennia na zijn succesrubriek ‘De lijn’ in Man bijt hond op zoek naar dezelfde mensen van toen, zonder te weten wat er met hen in die 20 jaar gebeurd is. Wat doet het leven met een mens en wat doet een mens met het leven?

‘Zelfde deur, 20 jaar later’: vanaf 6 september elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

• De nieuwe reeks Kinderziekenhuis 24/7 brengt moedige verhalen van 26 kinderen in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent. Ze worden gevolgd van intensieve zorgen tot operatiezaal, van revalidatie tot hun terugkeer naar huis.

‘Kinderziekenhuis 24/7’: vanaf 3 september elke maandag om 20.40 uur op Eén.

• In Last days reist fotografe Lieve Blancquaert de wereld rond om de laatste fase van ons leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met ouder worden en de dood verschilt wereldwijd enorm. De reeks is, na Birth Day en Wedding Day, opnieuw een ode aan het leven.

‘Last days’ vanaf 4 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

De veiligheid van het land is een nieuwe reeks die een exclusieve blik achter de schermen van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken geeft. We zien hoe beleidsmakers, overheden en operationele diensten ervoor proberen zorgen dat iedereen zich veilig kan voelen.

‘De veiligheid van het land’: later dit najaar op Eén.

TERUG VAN WEGGEWEEST

Publiekslieveling Tom Waes keert terug met een nieuw seizoen van Reizen Waes, met één belangrijke wijziging: deze keer blijft hij binnen de grenzen van het Europese continent. Tom wil tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen. Passeren onder meer de revue: een bijzonder Spaans dorp, een eiland in de Ierse Zee en Azerbeidzjan.

‘Reizen Waes’: Europa: later dit najaar op Eén.

De start van het nieuwe schooljaar betekent ook de terugkeer van De klas op Eén. Elke aflevering krijgt een klas zestienjarigen een ongewone les van een onverwachte leraar, zoals Karolien Debecker, Dina Tersago, Adil El Arbi en Wim Lybaert. Het programma tracht een blik te geven op de leefwereld van de nieuwe generatie.

‘De klas’: vanaf 5 september elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Op een rustig Zuid-Afrikaans wijndomein ontvangt Eric Goens in een nieuw seizoen van Die huis onder andere acteur Stefaan Degand, politica Zuhal Demir, kok Piet Huysentruyt en acteur Filip Peeters, met onverwachte verhalen, mooie onthullingen en boeiende gesprekken tot gevolg.

‘Die huis’: later dit najaar op Eén.

Op 11 november blikt Eén terug op een eeuw lang Wapenstilstand in de live marathonuitzending Nooit meer ten oorlog vanop de Grote Markt in Ieper. Karl Vannieuwkerke ontvangt in de studio nationale en internationale gasten die een link hebben met de Eerste Wereldoorlog, Goedele Wachters is vliegende reporter van dienst en Arnout Hauben luistert langs de frontlijn naar het oorlogsverhaal van kleine en grote artiesten.

‘Nooit meer ten oorlog’: op zondag 11 november van 10.00 tot 18.00 uur op Eén.

In een speciale reeks van Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten langs bij zes Vlaamse en Nederlandse iconen die elk op hun manier mee de muziekgeschiedenis van de Lage Landen kleurden, zoals Willeke Alberti, Guido Belcanto en Xander de Buisonjé.

‘Buurman, wat doet u nu?’: vanaf 3 september elke maandag om 21.30 uur op Eén.

LACHEN

In het nieuwe seizoen van Weg zijn wij gaan drie bekende Vlamingen de uitdaging aan: samen een gezellig weekendje weg dichtbij huis organiseren. Onder andere Kristel Verbeke, Thomas Smith, Evi Van Acker, Maarten Vangramberen, Hilde De Baerdemaeker, Vanya Wellens, Goedele Wachters, Lieve Blancquaert en Guy Swinnen, laten zich verrassen.

‘Weg zijn wij’: vanaf 8 september elke zaterdag om 20.10 uur op Eén.

De zondagavondquiz Kalmte kan u redden keert dit najaar terug op Eén. Tom Lenaerts gaat op zoek naar quizzers die niet alleen veel weten, maar die ook nog eens hun gierende zenuwen onder controle kunnen houden. Slechts één wet geldt: hoe groot je kennis ook is, enkel kalmte kan je redden.

‘Kalmte kan u redden’: vanaf 9 september elke zondag om 20.30 uur op Eén.

(VLAAMSE) KLASSIEKERS

Eind juni zagen meer dan 1.500.000 Vlamingen in de seizoensfinale van Thuis met verbazing hoe Waldek na zijn auto-ongeluk haast roerloos in de brandende wagen bleef zitten, totaal van de wereld door de bekentenis van Mayra. Raken ze op tijd uit de auto? Kan hij hun dochter of Mayra redden?

‘Thuis’ vanaf 3 september van maandag tot vrijdag.

Ook Jeroen Meus keert terug naar zijn vertrouwde keuken in Leuven en zorgt voor dagelijkse culinaire inspiratie in Dagelijkse kost. Ben Crabbé staat dan weer klaar met een nieuw seizoen van - u raadt het al - Blokken, het vijfentwintigste intussen. Iedereen beroemd trakteert de kijker op enkele nieuwe rubrieken en Lieven Van Gils staat ’s avonds op post met Van Gils & gasten.

LEES OOK. Strijd om kijkcijfers start vroeger dan ooit: nieuw seizoen ‘De Rechtbank’ is al binnen twee weken te zien op Vier

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees