Drie tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen tijdens Offerfeest

Drie tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen tijdens Offerfeest

Foto: Jan Van der Perre

Brussel -

Tijdens het Offerfeest, dat volgende week dinsdag 21 augustus plaatsvindt, zullen in Vlaanderen drie tijdelijke slachtvloeren ingericht worden waar enkel verdoofd mag worden geslacht. Die tijdelijke slachtvloeren zullen te vinden zijn in Genk, Werchter en Wolvertem. Dat laat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) donderdag weten.

In Vlaanderen geldt sinds 2015 een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Moslims die tijdens het Offerfeest ritueel willen slachten, moeten uitwijken naar een erkend slachthuis. Het Europees Hof van Justitie bevestigde eind mei nog dat die beslissing niet strijdig is met de vrijheid van godsdienst.

Verdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren mag wel nog. Dat zal volgende week het geval zijn in Genk, Werchter en Wolvertem. Vanaf 2019 zal er overigens een totaalverbod op onverdoofd slachten gelden. Vanaf dan zullen er in Vlaanderen enkel nog dieren ritueel geslacht mogen worden na een omkeerbare verdovingstechniek zoals elektronarcose.

Geen tijdelijke slachtvloeren in Brussel

Over het hele Brussels Gewest zullen er op dinsdag 22 augustus geen tijdelijke slachtvloeren zijn voor het Offerfeest. “Noch het gewest, noch de lokale besturen organiseren zo’n slachtvloer”, klinkt het bij Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).

“Ook van privé-initiatieven hebben wij geen weet. Zo’n initiatieven hebben trouwens een vergunningplicht. Wij hebben geen enkele vergunningsaanvraag ontvangen en de termijn daarvoor is reeds verstreken”, laat Debaets weten.

Afgelopen jaar voerde het Brussels Gewest onder impuls van Debaets nog twee maatregelen in. Zo geldt er een verbod op thuisslachtingen en is er een verbod op het vervoer van schapen en geiten. Professionele vervoerders moeten een vergunning aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Een verbod op onverdoofd slachten is er in Brussel nog niet. Er is nog te veel onenigheid over het onderwerp binnen de Brusselse regering, waardoor een akkoord niet meer mogelijk lijkt in deze legislatuur.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees