Hoe kun je een val in ijskoud water overleven? “Gewoon blijven drijven”

Video: Reuters

Wetenschappers zijn na talloze experimenten tot de conclusie gekomen dat mensen die in ijskoud water terechtkomen tegen hun instinct moeten vechten en niet mogen beginnen trappelen. De eerste minuten je lichaam gewoon laten drijven zou de sleutel zijn om dergelijke val te overleven. “Het duurt enkele minuten voor je over de shock heen bent en je huid de temperatuur van het water heeft”, klinkt het. “Daarna verdwijnt de ‘cold water shock’ en kun je om hulp roepen.”

Koen Crucke wist het jaren geleden al, maar ‘blijven drijven’ is volgens Britse wetenschappers het beste wat je kunt doen als je in koud water valt. “Mensen denken dat ze dat niet kunnen, of dat hun kledij hen naar beneden zal sleuren”, aldus professor Mike Tipton van de Engelse universiteit van Portsmouth. “De mensen die we ondervroegen, dachten allemaal dat ze niet konden blijven drijven. Maar dat konden alle tachtig proefpersonen wel, zelfs als ze zware kleren droegen.”

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ‘blijven drijven’ de beste manier is om een val in koud water te overleven, maar drenkelingen moeten hun luchtwegen vrijhouden en alle instincten onderdrukken. “Je wil spartelen, je wil zwemmen, je wil hard werken”, klinkt het in bovenstaande video. “Maar dat alles onderdrukken en gewoon blijven drijven is de sleutel.” De Universiteit van Portsmouth maakte een campagnevideo om haar boodschap kracht bij te zetten en levens te redden.

Bekijk hier de video:

Float to live

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees