“Hogere boetes nodig om hardleerse fraudeurs eruit te krijgen”

Verzonnen bezoeken en verzonnen ziektes: ondanks controles nog altijd miljoenenfraude door thuisverplegers

Verzonnen bezoeken en verzonnen ziektes: ondanks controles nog altijd miljoenenfraude door thuisverplegers

Themabeeld Foto: Shutterstock

Er wordt al jarenlang tegen gestreden, ook door de sector zelf, maar toch hebben inspecteurs van het Riziv vorig jaar voor meer dan 2,7 miljoen euro fraude vastgesteld in de sector van de thuisverpleging. Dat is bijna een miljoen meer dan het jaar voordien.

De controleurs van de ziekteverzekering hebben vorig jaar in totaal voor meer dan 5 miljoen euro fraude in de hele gezondheidszorg vastgesteld. Dat is on­geveer evenveel als in 2016. Des te opvallender is het dat het bedrag aan frauduleuze facturen in de thuisverpleging alleen wél is gestegen: van 1,8 miljoen euro naar 2,7 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Na­thalie Muylle opvroeg.

Het type inbreuken is al jaren gelijkaardig, zegt Erik Rossignol, woordvoerder van de inspectiedienst van het Riziv. “Sommigen rekenen prestaties aan die niet eens zijn uitgevoerd. Anderen maken een patiënt op papier meer hulpbehoevend om zo meer geld op te strijken.”

Nomenclatuur verouderd

De inspectiedienst sloot vorig jaar 108 onderzoeken af rond thuisverpleging. Bij 33 ervan (dus bijna een derde) was effectief sprake van fraude. “Dat be­tekent dat er moedwillig voor minstens 3.000 euro fictief is gefactureerd, of voor minstens 25.000 euro niet volgens de regels.”

Volgens Lucien Speeckaert van beroepsvereniging VBZV zijn er al jaren problemen met de nomenclatuur, die hopeloos verouderd is. “Voor verschillende nieuwe soorten verzorging is er geen code voorzien bij het ­Riziv.” Om vergoed te worden, moeten thuisverplegers dan een andere foutieve code ingeven. “Al willen we de zware fraudeurs zeker niet goedpraten”, zegt Speeckaert. “Wat zij doen, is onaanvaardbaar. Het besmeurt het imago van ons beroep.”

Volgens het Riziv maken de fraudeurs “minder dan één procent” uit van de totale groep, en is het gesjoemel in de thuisverpleging niet hardnekkiger dan elders. Toch valt op dat de teruggevorderde bedragen wegens fraude een fors pak lager liggen bij de ziekenhuizen (245.830 euro) en bij de huisartsen en spe­cialisten (1,68 miljoen euro).

Identiteitskaart

De fraude bij thuisverplegers is alleszins een oud zeer, dat ondanks verschillende maatregelen niet opgelost raakt. Mogelijk is er dit jaar beterschap op komst. Sinds een aantal maanden moet de verpleegkundige bij elke verzorging de elektronische identiteitskaart van de patiënt inlezen. Zo wordt het voor fraudeurs moeilijk om nog prestaties aan te rekenen zonder effectief langs te gaan. De inspectiedienst sluit nu ook hardnekkige fraudeurs een jaar lang uit van de derdebetalersregeling.

Volgens Kamerlid Muylle moeten daarnaast de boetes omhoog. “Nu gaat het om maximaal 200 procent van het onterecht gefactureerde bedrag. Wie zich meermaals laat betrappen, moeten we harder aanpakken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees