Mode

Baanbrekend: modeweek in Helsinki zegt ‘neen’ tegen leder

Baanbrekend: modeweek in Helsinki zegt ‘neen’ tegen leder

Foto: ISOPIX

Steeds meer merken bannen bont en mohair in hun collecties, maar tijdens de modeweek in de Finse hoofdstad Helsinki gaan ze nog een stapje verder. Daar zal er tijdens het evenement geen leder op de catwalk te zien zijn. Dat heeft dierenrechtenorganisatie Peta bekendgemaakt in een persbericht.

“Wij van Helsinki Fashion Week stellen ons, met de steun van de Nordic Fashion Week Association, actief op tegen dierenmishandeling en de schadelijke milieueffecten die het gebruik van dierlijk leer meebrengen”, staat er in het persbericht te lezen. Door leer te verbieden, wordt de Helsinki Fashion Week een baanbrekend evenement in de modewereld. De milieuvriendelijke en volledig veganistische stoffen zullen de catwalks domineren vanaf juli 2019.

Volgens de dierenrechtenorganisatie zit veganistisch leer, gemaakt van ananasbladeren, druiven, champignons, kurk en meer in de lift. Sommige topontwerpers zoals Stella McCartney weigeren al om dierlijk leer te gebruiken in hun ontwerpen. Enerzijds om dierenleed te voorkomen, anderzijds uit respect voor het milieu.

“Leder is een lucratief bijproduct van de vleesindustrie, een van de grootste vervuilers ter wereld en bijdragers aan de klimaatverandering. Leerlooierijen - die formaldehyde, koolteerderivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke chemicaliën gebruiken - zijn dan weer berucht om het vervuilen van nabijgelegen water en grond”, staat er nog te lezen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees