Schokkende beelden: werd deel van rampbrug in Genua weggekapt om rond woningen te passen?

Schokkende beelden: werd deel van rampbrug in Genua weggekapt om rond woningen te passen?

Een deel van de brug werd schijnbaar weggekapt om plaats te maken voor een woning Foto: AP

Omwonenden van de snelwegbrug die afgelopen dinsdag instortte in het Italiaanse Genua beweren dat een stuk van een pijler van de brug werd weggekapt bij de aanleg, om zo rond een appartementsgebouw te passen. “Daardoor is de brug ingestort”, volgens de bewoners.

Omwonenden van de Morandi-brug, die bij de instorting 42 doden maakte, zeggen dat de veiligheidsexperts wisten dat er gevaar dreigde. Uit één van de steunpilaren is volgens een stuk weggekapt, zodat er een flatgebouw onder kon worden gebouwd. Zo lijkt het ook op beelden die vandaag naar buiten kwamen. Daarop zou te zien zijn hoe delen van de dakrand werden verwijderd voor de brug, maar ook hoe desondanks een stuk van de brugpijler werd weggekapt om het gevaarte te doen passen.

LEES OOK. Staan er bij ons bruggen zoals in Genua? Dreigt er gevaar? Wie controleert dat? Alles wat u moet weten over bruggen in Vlaanderen (N+)

(Lees verder onder de foto.)

Schokkende beelden: werd deel van rampbrug in Genua weggekapt om rond woningen te passen?
Foto: AP

De constructie van de Morandi-brug dateert van 1963. Op dat moment stond op dezelfde locatie al een appartementsblok dat daar in 1920 was neergepoot. Omdat dat gebouw er moest blijven staan, vonden de brugbouwers er naar verluidt niets beter op dan stukken uit de vooraf geconstrueerde pijler te kappen, zodat die rond het gebouw zou passen. Omwonenden beweren nu dat daardoor waterinsijpeling is ontstaan, waardoor de pijler verzwakte en de brug instortte.

LEES OOK. De man die de ‘dodenbrug’ ontwierp: waarom Riccardo Morandi geen onbesproken architect was (N+)

(Lees verder onder de foto.)

Schokkende beelden: werd deel van rampbrug in Genua weggekapt om rond woningen te passen?
Foto: AP

Bij de instorting vielen de meeste brokstukken in de onderliggende Polcevera-rivier, maar enkele brokstukken kwamen toch op huizen, straten en bedrijven terecht. Voor zover bekend zou daarbij niemand gewond zijn geraakt. Toch moesten honderden mensen hun huizen verlaten omdat de veiligheid nog steeds niet gegarandeerd is. Volgens de burgemeester van Genua, Marco Bucci, is de kans ook groot dat alle betrokken woningen afgebroken moeten worden.

De Italiaanse regering heeft intussen voor twaalf maanden de noodtoestand uitgeroepen in Genua. De regering besliste ook om 5 miljoen euro noodhulp vrij te maken en een dag van nationale rouw uit te roepen op een datum die nog beslist moet worden. En vrijdagavond werd formeel de procedure opgestart om de licentie van de snelwegbeheerder in te trekken.

Families boycotten staatsbegrafenis

Morgen wordt ook een staatsbegrafenis gehouden voor de slachtoffers van de ramp. Die gaat door in een exhibitiecentrum, en zal geleid worden door kardinaal Angelo Bagnasco, de aartsbisschop van Genua, en zal bijgewoond worden door president Sergio Mattarella en eerste minister Giuseppe Conte.

Maar de families van 17 (van de 42) slachtoffers hebben al laten weten dat ze de viering zullen boycotten en hun eigen diensten zullen houden, als teken van protest tegen wat zij nalatigheid noemen die leidde tot de instorting van de brug.

LEES OOK. Vlamingen getuigen: “Iedere keer we over die brug reden, hield ik mijn hart vast. Je hoorde ze kraken van het roest”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees