Noëlla (60) en Marc (51) redden vrouw van de dood: “Helden? We hebben onze plicht gedaan”

Noëlla (60) en Marc (51) redden vrouw van de dood: “Helden? We hebben onze plicht gedaan”

Noëlla Lachat hielp een toeriste reanimeren in taverne The Gentleman in Blankenberge. Foto: tlg

Blankenberge -

Twee toevallige klanten hielpen het leven redden van een vrouw die een hartaanval kreeg in een taverne in Blankenberge. Ze sprongen recht en begonnen haar met succes te reanimeren. “Ik heb me ingeschreven voor een heropfrissing van de cursus EHBO.”

Noem het geen heldendaad. Want dat willen Noëlla Lachat (60) en Marc Saïm (51) uit Blankenberge niet horen. De twee reanimeerden nochtans samen een toeriste die een hartaanval kreeg. Mét succes. “Maar we hebben enkel onze plicht gedaan”, zeggen Marc. “Ik zou het me de rest van mijn dagen beklagen als ik niets gedaan had. En nu zijn we vooral heel erg blij dat het iets opgeleverd heeft.”

“Reanimeren verleer je niet”

Marc en Noëlla zaten dinsdagmiddag allebei in taverne The Gentleman op het Koning Leopold III-plein in Blankenberge. Een toeriste met een brace rond haar been kwam er binnen in een rolstoel. Toen de vrouw op een stoel wilde gaan zitten, viel ze vooruit. Haar ogen draaiden weg en haar lippen werden blauw. De vrouw kreeg een hartaanval.

Marc twijfelde niet en begon aanvankelijk in zijn eentje te reanimeren. “Ik had een cursus EHBO gekregen, maar ik wist niet meer hoeveel keer ik moest pompen en hoeveel keer ik moest blazen”, zegt hij. “Maar ik ben er aan begonnen. Iets doen, is beter dan er op zitten kijken. Dat was mijn redenering.”

Noëlla zag het gebeuren en kwam onmiddellijk helpen. Zij nam de beademing voor haar rekening terwijl Marc zich op het pompen concentreerde. “Ik ben jarenlang bejaardenhelpster geweest. En reanimeren, dat verleer je niet”, zegt Noëlla. “Die vrouw had geen pols meer, dus het was echt wel heel ernstig. Op een gegeven moment kregen we haar terug, maar niet veel later viel ze opnieuw weg.”

Hulpdiensten

De twee deden door tot de hulpdiensten niet veel later overnamen. Toen zij de vrouw wegbrachten, was ze alweer bij bewustzijn. Ondertussen is haar toestand stabiel en kreeg ze een pacemaker. “Haar man kwam dat vandaag (gisteren, nvdr.) vertellen”, zegt Nathalie Van Suyt, personeelslid van de taverne. “Hij vroeg ook om de twee reddende engels nog eens expliciet te bedanken. En terecht, want zonder hen zou alle hulp wellicht te laat geweest zijn. Wij dachten allemaal dat die vrouw overleden was.”

Maar ondanks alle lof blijven Marc en Noëlla bescheiden. “Ik blijf er bij: geen heldendaad, maar onze plicht”, zegt Marc. “Ik heb mezelf trouwens alweer ingeschreven voor een opfrissing van de cursus EHBO op het werk. Een ambulancier zei me dat je dertig keer moet pompen en daarna twee keer moet blazen. Maar ik wil het toch allemaal nog eens opfrissen. Want voor je het weet, heb je het nodig.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio